Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu (CROSBI ID 289804)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bošnir, Jasna ; Melnjak, Matija ; Prskalo, Ivana ; Lasić, Dario ; Barušić, Lidija ; Jurak, Gordana ; Baričević, Lidija ; Racz, Aleksandar ; Vasiljev, Vanja ; Rukavina, Tomislav
hrvatski
Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu
Mikotoksini su sekundarni produkti plijesni i vrlo česti kontaminanti hrane. Najčešće su njima kontaminirane žitarice, ali istraživanja ukazuju na to da i druge vrste namirnica mogu biti kontaminirane mikotoksinima. Vino je namirnica koja je najčešće kontaminirana ohratoksinom A (OTA), koji nastaje kao produkt plijesni nastale na grožđu ili kasnije tijekom njegove prerade, a kao i većina drugih mikotoksina, štetno utječe na zdravlje ljudi i životinja, te se njihova prisutnost u hrani redovito provjerava. U ovome radu analizirali smo bijela i crna vina iz podregije koprivničko-đurđevačkog vinogorja na prisutnost ohratoksina A kojeg sintetiziraju plijesni iz skupine Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Kao članica Europske Unije, Hrvatska je prihvatila Uredbu 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani koja jednoznačno utvrđuje najviše dopuštene koncentracije ohratoksina A u određenim vrstama hrane, uključujući i vino. Ukupno je analizirano 34 uzorka vina, 19 bijelih vina i 15 uzoraka crnih vina. Vrijednosti OTA kretale su se u rasponu od 0, 269 do 1, 696 g/L za bijelo vino i od 0, 254 do 0, 565 g/L za crno vino. Nakon izolacije, kvantifikacija ohratoksina A iz vina provedena je imunoenzimskom tehnikom ELISA. Sve dobivene vrijednosti ohratoksina A u analiziranim uzorcima vina niže su od najveće dozvoljene količine koja iznosi 2 g/L, te su ocijenjena sukladnim i prihvatljivim za konzumaciju. Obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da je evidentna prisutnost ohratoksina A u vinima, te je neophodno kontinuirao pratiti njegove vrijednosti u vinima na tržištu, a sve u svrhu zaštite zdravlja potrošača
mikotoksini ; plijesni ; ohratoksin A ; bijelo vino ; crno vino ; ELISA
nije evidentirano
engleski
Determination of ochratoxin A in white and red wine
nije evidentirano
mycotoxins ; molds ; ochratoxin A ; white wine ; red wine ; ELISA
nije evidentirano