Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu (CROSBI ID 289804)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Bošnir, Jasna ; Melnjak, Matija ; Prskalo, Ivana ; Lasić, Dario ; Barušić, Lidija ; Jurak, Gordana ; Baričević, Lidija ; Racz, Aleksandar ; Vasiljev, Vanja ; Rukavina, Tomislav Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu // Medica Jadertina, 50 (2020), 4; 277-283

Podaci o odgovornosti

Bošnir, Jasna ; Melnjak, Matija ; Prskalo, Ivana ; Lasić, Dario ; Barušić, Lidija ; Jurak, Gordana ; Baričević, Lidija ; Racz, Aleksandar ; Vasiljev, Vanja ; Rukavina, Tomislav

hrvatski

Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu

Mikotoksini su sekundarni produkti plijesni i vrlo česti kontaminanti hrane. Najčešće su njima kontaminirane žitarice, ali istraživanja ukazuju na to da i druge vrste namirnica mogu biti kontaminirane mikotoksinima. Vino je namirnica koja je najčešće kontaminirana ohratoksinom A (OTA), koji nastaje kao produkt plijesni nastale na grožđu ili kasnije tijekom njegove prerade, a kao i većina drugih mikotoksina, štetno utječe na zdravlje ljudi i životinja, te se njihova prisutnost u hrani redovito provjerava. U ovome radu analizirali smo bijela i crna vina iz podregije koprivničko-đurđevačkog vinogorja na prisutnost ohratoksina A kojeg sintetiziraju plijesni iz skupine Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Kao članica Europske Unije, Hrvatska je prihvatila Uredbu 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani koja jednoznačno utvrđuje najviše dopuštene koncentracije ohratoksina A u određenim vrstama hrane, uključujući i vino. Ukupno je analizirano 34 uzorka vina, 19 bijelih vina i 15 uzoraka crnih vina. Vrijednosti OTA kretale su se u rasponu od 0, 269 do 1, 696 g/L za bijelo vino i od 0, 254 do 0, 565 g/L za crno vino. Nakon izolacije, kvantifikacija ohratoksina A iz vina provedena je imunoenzimskom tehnikom ELISA. Sve dobivene vrijednosti ohratoksina A u analiziranim uzorcima vina niže su od najveće dozvoljene količine koja iznosi 2 g/L, te su ocijenjena sukladnim i prihvatljivim za konzumaciju. Obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da je evidentna prisutnost ohratoksina A u vinima, te je neophodno kontinuirao pratiti njegove vrijednosti u vinima na tržištu, a sve u svrhu zaštite zdravlja potrošača

mikotoksini ; plijesni ; ohratoksin A ; bijelo vino ; crno vino ; ELISA

nije evidentirano

engleski

Determination of ochratoxin A in white and red wine

nije evidentirano

mycotoxins ; molds ; ochratoxin A ; white wine ; red wine ; ELISA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (4)

2020.

277-283

objavljeno

0351-0093

1848-817X

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice
Indeksiranost