Utjecaj različitih metoda ispitivanja na klijavost sjemena povrtnih kultura (CROSBI ID 699243)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Stuburić Iva ; Horvat Dijana ; Ljubić Leo
hrvatski
Utjecaj različitih metoda ispitivanja na klijavost sjemena povrtnih kultura
Klijavost sjemena najvažniji je pokazatelj kvalitete sjemena. Ispitivanje klijavosti provodi se prema Pravilniku o metodama uzorkovanja i ispitivanja kvalitete sjemena (NN 99/08) u kojem je za svaku povrtnu kulturu predviđeno nekoliko metoda ispitivanja. Cilj provedenih istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike u klijavosti sjemena povrtnih kultura obzirom na korištenu metodu ispitivanja. Ispitivanje je provedeno u Laboratoriju za kontrolu kakvoće poljoprivrednog reprodukcijskog materijala Visokog gospodarskoga učilišta u Križevcima. Ispitivanje je provedeno na sjemenu rajčice, šparoge, patlidžana, krastavaca, rotkve, tikve i grašaka. Za sve navedene povrtne kulture pravilnikom su propisane sljedeće metode: NF (na filtar papiru), IF (između filtar papira) i P (u pijesku), te kod rajčice i patlidžana korištenje predtretmana vlaženja podloge s 0, 2%-tnom otopinom KNO3. Utvrđen je značajan utjecaj metode ispitivanja na klijavost sjemena. Najveće razlike u klijavosti sjemena postignute su kod tikve, graška i šparoge, a najmanje kod rajčice.
klijavost sjemena, metode ispitivanja, povrtne kulture
nije evidentirano
engleski
Influence of different methods of testing on vegetable seed germniation
nije evidentirano
seed germination, testing methods, vegetable crops
nije evidentirano
Podaci o prilogu
83-84.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Matotan, Zdravko
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo
2459-5721
Podaci o skupu
12. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
predavanje
06.11.2019-08.11.2019
Umag, Hrvatska