Utjecaj biofortifikacije selenom na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze Regent (CROSBI ID 438850)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marta-Martina Mikulić
Rebekić, Andrijana
hrvatski
Utjecaj biofortifikacije selenom na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze Regent
Selen je esencijalni element za čovjeka, životinje i neke alge. Biofortifikacija je proces kojem je cilj povećati koncentraciju hranjivih tvari u jestivim dijelovima biljke. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj bifortifikacije selenom na pH vrijednost, sadržaj šećera, te ukupne koncentracije selena i cinka u moštu i vinu sorte Regent. Pokus je postavljen prema potpuno slučajnom planu s tri tretmana u četiri ponavljanja. Za pripremu otopina za biofortifikaciju, korišten je Se u obliku natrijevog selenata (Na2SeO4), a kao okvašivač je korišten Tween 20. Za određivanje pH vrijednosti korišten je pH metar Mettler Toledo FiveEasy. Pri određivanju šećera korišten je digitalni refraktometar marke Kern Optics. Određivanje ukupnih koncentracija selena i cinka u moštu i vinu napravljeno je pomoću ICP-OES tehnike. Jednofaktorijalnom analizom varijance utvrđen je statistički značajan utjecaj biofortifikacije selenom na ukupne koncentracije selena u moštu i vinu. Također je utvrđeno da folijarna primjena selena nije imala značajan utjecaj na koncentraciju šećera, pH vrijednost mošta i vina niti na urod po parcelici.
biofortifikacija ; selen ; sorta Regent ; sadržaj šećera ; pH vrijednost
nije evidentirano
engleski
Effect of selenium biofortification on some quantitative traits of grape cultivar Regent
nije evidentirano
biofortification ; selenium ; Regent ; sugar content ; pH value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
23.12.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek