Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj biofortifikacije selenom na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze Regent (CROSBI ID 438850)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marta-Martina Mikulić Utjecaj biofortifikacije selenom na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze Regent / Rebekić, Andrijana (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Marta-Martina Mikulić

Rebekić, Andrijana

hrvatski

Utjecaj biofortifikacije selenom na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze Regent

Selen je esencijalni element za čovjeka, životinje i neke alge. Biofortifikacija je proces kojem je cilj povećati koncentraciju hranjivih tvari u jestivim dijelovima biljke. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj bifortifikacije selenom na pH vrijednost, sadržaj šećera, te ukupne koncentracije selena i cinka u moštu i vinu sorte Regent. Pokus je postavljen prema potpuno slučajnom planu s tri tretmana u četiri ponavljanja. Za pripremu otopina za biofortifikaciju, korišten je Se u obliku natrijevog selenata (Na2SeO4), a kao okvašivač je korišten Tween 20. Za određivanje pH vrijednosti korišten je pH metar Mettler Toledo FiveEasy. Pri određivanju šećera korišten je digitalni refraktometar marke Kern Optics. Određivanje ukupnih koncentracija selena i cinka u moštu i vinu napravljeno je pomoću ICP-OES tehnike. Jednofaktorijalnom analizom varijance utvrđen je statistički značajan utjecaj biofortifikacije selenom na ukupne koncentracije selena u moštu i vinu. Također je utvrđeno da folijarna primjena selena nije imala značajan utjecaj na koncentraciju šećera, pH vrijednost mošta i vina niti na urod po parcelici.

biofortifikacija ; selen ; sorta Regent ; sadržaj šećera ; pH vrijednost

nije evidentirano

engleski

Effect of selenium biofortification on some quantitative traits of grape cultivar Regent

nije evidentirano

biofortification ; selenium ; Regent ; sugar content ; pH value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

23.12.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)