Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture (CROSBI ID 438776)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Čanak, Iva
Frece, Jadranka
hrvatski
Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture
Cilj ovog rada, uz polazno ljetno i zimsko utvrđivanje prisutnosti mikroorganizama odgovornih za zdravstvenu ispravnost ribe i školjkaša, bio je iz izolata autohtone mikroflore probavnog sustava te sluzi kože i škrga ribe i školjkaša, izolirati, identificirati i karakterizirati prisutne bakterije mliječne kiseline (BMK) te odabrati onu s najvećim konzervirajućim potencijalom. Izolat autohtone mikroflore pripremljen je od komercijalno najzastupljenijih vrsta u hrvatskoj marikulturi-lubina (Dicentrarchus labrax), orade (Sparus aurata), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis). Utvrđena je prisutnost pet sojeva BMK: Lactobacillus plantarum O1, L. plantarum O9, Leuconostoc mesenteroides L4A, L. plantarum K4 i L. plantarum D1. Potom je obavljena karakterizacija svake pojedinačne izolirane BMK kulture sukladno selekcijskim kriterijima za odabir BMK za primjenu u akvakulturi. Rezultati ovog rada upućuju na veliki potencijal primjene BMK morskog porijekla u akvakulturi-kao probiotika s ciljem preveniranja i smanjivanja bolesti morskih životinja ili kao bioloških konzervansa s ciljem dobivanja novih vrsta ekološki održivih proizvoda prirodno produljenog roka trajnosti.
akvakultura ; Lactobacillus plantarum ; mikrobiota ; probiotici
nije evidentirano
engleski
Characterization of probiotic bacterium Lactobacillus plantarum o1 for biological conservation of aquaculture products
nije evidentirano
aquaculture ; Lactobacillus plantarum, microbiota ; probiotics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
107
04.12.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu
Zagreb