Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture (CROSBI ID 438776)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Čanak, Iva Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Čanak, Iva

Frece, Jadranka

hrvatski

Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture

Cilj ovog rada, uz polazno ljetno i zimsko utvrđivanje prisutnosti mikroorganizama odgovornih za zdravstvenu ispravnost ribe i školjkaša, bio je iz izolata autohtone mikroflore probavnog sustava te sluzi kože i škrga ribe i školjkaša, izolirati, identificirati i karakterizirati prisutne bakterije mliječne kiseline (BMK) te odabrati onu s najvećim konzervirajućim potencijalom. Izolat autohtone mikroflore pripremljen je od komercijalno najzastupljenijih vrsta u hrvatskoj marikulturi-lubina (Dicentrarchus labrax), orade (Sparus aurata), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis). Utvrđena je prisutnost pet sojeva BMK: Lactobacillus plantarum O1, L. plantarum O9, Leuconostoc mesenteroides L4A, L. plantarum K4 i L. plantarum D1. Potom je obavljena karakterizacija svake pojedinačne izolirane BMK kulture sukladno selekcijskim kriterijima za odabir BMK za primjenu u akvakulturi. Rezultati ovog rada upućuju na veliki potencijal primjene BMK morskog porijekla u akvakulturi-kao probiotika s ciljem preveniranja i smanjivanja bolesti morskih životinja ili kao bioloških konzervansa s ciljem dobivanja novih vrsta ekološki održivih proizvoda prirodno produljenog roka trajnosti.

akvakultura ; Lactobacillus plantarum ; mikrobiota ; probiotici

nije evidentirano

engleski

Characterization of probiotic bacterium Lactobacillus plantarum o1 for biological conservation of aquaculture products

nije evidentirano

aquaculture ; Lactobacillus plantarum, microbiota ; probiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

107

04.12.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija