Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1106009

Sadržaj elemenata u jadranskoj ribi


Antonija Sulimanec Grgec
Sadržaj elemenata u jadranskoj ribi // Tematski kolokvij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Zagreb, Hrvatska, 2020. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1106009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj elemenata u jadranskoj ribi
(Elements in fish from the Adriatic Sea)

Autori
Antonija Sulimanec Grgec

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Tematski kolokvij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 9.12.2020

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
elementi ; živa ; selen ; morska riba
(elements ; mercury ; selenium ; marine fish)

Sažetak
Morska riba neizostavna je namirnica u nizu prehrambenih obrazaca i nutricionističkih preporuka za održanje pravilne prehrane zbog svojeg povoljnog nutritivnog sastava i niske energetske vrijednosti. Međutim, konzumacijom ribe izloženi smo i raznim neželjenim toksikantima iz morskoga okoliša, uključujući toksične metale i polumetale od kojih je najopasnija živa (Hg) u obliku visokotoksičnog organskog spoja metilživa (MeHg). Najštetniji su ireverzibilni toksični učinci MeHg za neurološki razvoj djeteta, koji mogu nastati zbog prekomjerne izloženosti žene neposredno prije ili tijekom trudnoće odnosno dojenja većim koncentracijama MeHg prehranom. Morska riba sadrži i selen (Se), esencijalni element u ultra tragu, za koji je pokazano zaštitno djelovanje na toksičnost Hg što je i dalje predmet brojnih znanstvenih istraživanja. U Hrvatskoj nedostaju nacionalne smjernice za konzumaciju ribe tijekom trudnoće, pa su potrebni znanstveno utemeljeni podaci o vrstama i količinama ribe koju je sigurno konzumirati tijekom trudnoće ili smanjiti unos, posebice u osoba s navikama česte konzumacije ribe ili u podneblju gdje je takav običaj tradicionalan. U sklopu dosadašnjih istraživačkih aktivnosti u Jedinici za analitičku toksikologiju i mineralni metabolizam IMI-ja određene su koncentracije esencijalnih i toksičnih elemenata u mišićju 14 vrsta riba iz divljeg ulova u Jadranskom moru, uključujući najčešće konzumirane vrste srdela, oslić, orada i brancin te u konzerviranoj ribi vrste srdela, skuša i tuna. Ispitana je ovisnost koncentracije Hg i Se o staništu i duljini ribe za pojedine vrste i izračunati molarni omjeri Se i Hg. Nadalje, procijenjena je korist i mogući rizici konzumacije svježe i konzervirane ribe za zdravlje trudnica. Dobiveni rezultati važni su za praćenje razina metala u Jadranskom moru kao i za utvrđivanje sigurnosti onih namirnica morskoga podrijetla koje su visoko zastupljene u prehrani ljudi, posebice iz priobalnih područja. Prikazani su rezultati istraživanja provedenih tijekom istraživačkih projekata Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS br. 022-0222148-2135) i Hrvatske zaklade za znanost („METALORIGINS“, HRZZ-IP-2016-06- 1998).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam

Napomena
Prezentacija on-linePOVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-022-0222148-2135 - Izloženost metalima i njihovi učinci u graviditetu i postnatalnom razdoblju (Piasek, Martina, MZOS ) ( POIROT)
IP-2016-06-1998 - Procjena svakodnevne izloženosti metalima i osobne osjetljivosti majke kao čimbenika razvojnoga podrijetla zdravlja i bolesti (METALORIGINS) (Piasek, Martina, HRZZ - 2016-06) ( POIROT)

Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Sulimanec Grgec (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Antonija Sulimanec Grgec
Sadržaj elemenata u jadranskoj ribi // Tematski kolokvij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Zagreb, Hrvatska, 2020. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Antonija Sulimanec Grgec (2020) Sadržaj elemenata u jadranskoj ribi. U: Tematski kolokvij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb.
@article{article, year = {2020}, keywords = {elementi, \v{z}iva, selen, morska riba}, title = {Sadr\v{z}aj elemenata u jadranskoj ribi}, keyword = {elementi, \v{z}iva, selen, morska riba}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2020}, keywords = {elements, mercury, selenium, marine fish}, title = {Elements in fish from the Adriatic Sea}, keyword = {elements, mercury, selenium, marine fish}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font