Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO (CROSBI ID 438503)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ljubanović, Iva BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO / Mišković Špoljarić, Katarina (mentor); Osijek, Medicinski fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Ljubanović, Iva

Mišković Špoljarić, Katarina

hrvatski

BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO

Cilj istraživanja: Cilj istraživanja je ispitati biološku aktivnost tropa grožđa na Caco-2 i SW 620 staničnim linijama usporedbom 2D i 3D modela. Također, cilj je ispitati i antioksidativni kapacitet grožđanog tropa te apsorpciju polifenolnih komponenti. Materijali i metode: Ispitan je citotoksičan učinak grožđanog tropa ( 0, 02 – 0, 5 mg/mL) na dvije humane stanične linije (Caco-2 i SW 620) kultivirane in vitro. Citotoksičan učinak tropa grožđa testiran je primjenom MTT testa na 2D i 3D modelu. Spektrofotometrijski je određen antioksidativni kapacitet nakon izlaganja UV (20 minuta). Nakon 20 dana uspostavljen je Caco-2 model. Apsorpcija je praćena tijekom 60 minuta. Polifenolne komponente su identificirane i kvantificirane HPLC metodom. Rezultati: Tropi grožđa koncentracije 0, 5 mg/mL imaju najznačajniji citotoksičan učinak na Caco-2 i SW 620 stanične linije. Utvrđena je statistički značajna razlika između 2D i 3D modela ispitivanja citotoksičnog efekta tropa grožđa (P<0, 05). Bolja učinkovitost se postiže primjenom 2D modela staničnog uzgoja. Nije izmjereno povećanje ukupnog antioksidativnog kapaciteta u prisutnosti grožđanog tropa, već je došlo do smanjenja ukupne antioksidativne aktivnosti na obje stanične linije nakon izlagana UV tretmanu. HPLC analizom je utvrđena prisutnost 8 polifenolnih komponenti pri čemu je najzastupljeniji katehin. Vrijeme apsorpcije za resveratrol je 30 minuta, dok se preostale komponente apsorbiraju kroz 45 minuta. Bijeli trop (GT-5) sadrži najveće koncentracije izmjerenih polifenolnih komponenti. Zaključak: Citotoksični učinak tropa grožđa ovisan je o koncentraciji i staničnom modelu proučavanja. Polifenolni sastav tropa grožđa razlikuje se ovisno o sorti grožđa iz koje su ekstrahirani.

grožđe, polifenoli, kultura stanica, citotoksičnost, apsorpcija

nije evidentirano

engleski

BIOLOGICAL ACTIVITY OF GRAPE POLYPHENOLS IN VITRO

nije evidentirano

grapes, polyphenols, cell culture, cytotoxicity, absorption

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

14.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)