Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO (CROSBI ID 438502)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pešut, Ena UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO / Mišković Špoljarić, Katarina (mentor); Osijek, Medicinski fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Pešut, Ena

Mišković Špoljarić, Katarina

hrvatski

UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO

Uvod: Polifenoli su sekundarni metaboliti biljaka koji sudjeluju u obrani organizma od ultraljubičastog zračenja, oksidacijskog stresa, agresije patogena te imaju ulogu u prevenciji degenerativnih bolesti. Nastaju kao derivati fenilalanina s aromatskim prstenom ili hidroksilnom skupinom. Polifenoli su zastupljeni u ljudskoj prehrani te njihovi zdravstveni učinci ovise o konzumiranoj količini i bioraspoloživosti. Cilj: Ciljevi ovog istraživanja su bili ispitati i pratiti aktivnost peroksidaze i superoksid dismutaze na staničnim linijama tretiranim ekstraktima grožđanog tropa in vitro. Materijali i metode: Za provođenje istraživanja upotrijebljeno je pet uzoraka dobivenih iz različitih sorta grožđa u koncentraciji 0, 25 mg/mL. Stanice su uzgojene u standardnim uvjetima kultivacije uz visoku vlažnost atmosfere u DMEM HG mediju. Nakon što su stanice izložene 24 h tretmanu grožđanog tropa, primijenjene su metode Abcamovog eseja za kolorimetrijsko određivanje aktivnosti peroksidaze i superoksid dismutaze. Rezultati: Grožđani tropovi su pokazali nisku aktivnost peroksidaze na SW620 stanicama, dok nešto višu aktivnost nakon tretmana GT1 i GT2 na CaCo-2 stanicama. Aktivnost SOD-a na CaCo-2 stanicama se povećala nakon tretmana GT2, GT3 i GT4. Na SW620 stanicama se stopa inhibicije SOD-a smanjila u nizu: GT 3 > GT 5 > GT 2 > GT 4. Tretmani GT3 i GT4 su pokazali najveće povećanje aktivnosti SOD-a. Zaključak: Grožđani trop djelomično povećava aktivnost peroksidaze i superoksidne dismutaze na staničnim linijama CaCo-2 i SW620 in vitro.. Grožđani tropovi Cabarnet suvignon i Frankovka najviše povećavaju aktivnost SOD-a, dok Merlot i Cabarnet suvignon aktivnost peroksidaze. Aktivnost enzima je različita s obzirom na sortu grožđa.

polifenoli, peroksidaza, superoksid dismutaza, kolorektalni karcinom

nije evidentirano

engleski

Effect of grape polyphenols and their antioxidant activity on colorectal cancer in vitro

nije evidentirano

polyphenols, peroxidase, superoxide dismutase, colorectal cancer

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

28.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)