UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO (CROSBI ID 438502)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pešut, Ena
Mišković Špoljarić, Katarina
hrvatski
UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO
Uvod: Polifenoli su sekundarni metaboliti biljaka koji sudjeluju u obrani organizma od ultraljubičastog zračenja, oksidacijskog stresa, agresije patogena te imaju ulogu u prevenciji degenerativnih bolesti. Nastaju kao derivati fenilalanina s aromatskim prstenom ili hidroksilnom skupinom. Polifenoli su zastupljeni u ljudskoj prehrani te njihovi zdravstveni učinci ovise o konzumiranoj količini i bioraspoloživosti. Cilj: Ciljevi ovog istraživanja su bili ispitati i pratiti aktivnost peroksidaze i superoksid dismutaze na staničnim linijama tretiranim ekstraktima grožđanog tropa in vitro. Materijali i metode: Za provođenje istraživanja upotrijebljeno je pet uzoraka dobivenih iz različitih sorta grožđa u koncentraciji 0, 25 mg/mL. Stanice su uzgojene u standardnim uvjetima kultivacije uz visoku vlažnost atmosfere u DMEM HG mediju. Nakon što su stanice izložene 24 h tretmanu grožđanog tropa, primijenjene su metode Abcamovog eseja za kolorimetrijsko određivanje aktivnosti peroksidaze i superoksid dismutaze. Rezultati: Grožđani tropovi su pokazali nisku aktivnost peroksidaze na SW620 stanicama, dok nešto višu aktivnost nakon tretmana GT1 i GT2 na CaCo-2 stanicama. Aktivnost SOD-a na CaCo-2 stanicama se povećala nakon tretmana GT2, GT3 i GT4. Na SW620 stanicama se stopa inhibicije SOD-a smanjila u nizu: GT 3 > GT 5 > GT 2 > GT 4. Tretmani GT3 i GT4 su pokazali najveće povećanje aktivnosti SOD-a. Zaključak: Grožđani trop djelomično povećava aktivnost peroksidaze i superoksidne dismutaze na staničnim linijama CaCo-2 i SW620 in vitro.. Grožđani tropovi Cabarnet suvignon i Frankovka najviše povećavaju aktivnost SOD-a, dok Merlot i Cabarnet suvignon aktivnost peroksidaze. Aktivnost enzima je različita s obzirom na sortu grožđa.
polifenoli, peroksidaza, superoksid dismutaza, kolorektalni karcinom
nije evidentirano
engleski
Effect of grape polyphenols and their antioxidant activity on colorectal cancer in vitro
nije evidentirano
polyphenols, peroxidase, superoxide dismutase, colorectal cancer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
28.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet Osijek
Osijek