ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO (CROSBI ID 438484)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ruška, Matej
Mišković Špoljarić, Katarina
hrvatski
ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO
CILJ ISTRAŽIVANJA: Odrediti aktivnost salivarne alfa amilaze proizašle iz različitih proizvodnih serija in vitro. MATERIJALI I METODE: Analizirana je aktivnost dva uzorka alfa-amilaze kupljene komercionalnim putem. Korištena alfa – amilaza (ptijalin) kupljena je od tvrtke Sigma Aldrich. Pripremile su se otopine: natrij - fosfatni pufer, škrobna otopina, DNS reagens i maltozni standard koristeći sljedeće kemikalije : škrob, D - maltoza monohidrat, 3, 5-dinitrosalicilna kiselina, natrijev klorid, natrij- hidroksid i kalij-natrij-tartarat-4-hidrat. Za određivanje salivarne α – amilaze korištena je modificirana metoda Bernfelda koja se temelji na svojstvu maltoze da reducira 3, 5- dinitrosalicilnu kiselinu i stvara narančasto – crvenu otopinu. Intenzitet promjene boje proporcionalan je nastaloj maltozi. REZULTATI: Neparametrijskim Mann-Whitney U testom za dva nezavisna uzorka utvrđeno je da nema statistički značajne razlike između u enzimskoj aktivnosti između ove dvije salivarne alfa amilaze proizašle iz različitih proizvodnih serija in vitro. ZAKLJUČAK: Provedenim istraživanjem dolazimo do zaključka da su obadvije serije analizirane α – amilaze jednako učinkovite te da nema značajne statističe razlike u njihovoj enzimskoj aktivnosti
salivarna α – amilaza, metoda po Bernfeldu, enzimska aktivnost
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF THE CATALYTIC ACTIVITY OF SALIVARY ALPHA AMYLASE IN VITRO
nije evidentirano
α – amylase, Bernfeld method, enzymatic activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
21.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet Osijek
Osijek