Bistrica - šljiva koja nestaje (CROSBI ID 68349)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Rakasović, Stjepan ; Franić, Zdenko
hrvatski
Bistrica - šljiva koja nestaje
U radu je prikazano stanje šljivarstva na Banovini koja je nekad bila posebno poznata po šljivi bistrici, sorti kombiniranih svojstava. Bistrica se koristila svježa za jelo, za proizvodnju rakije, sušenje te izradu tradicijskih slastica kao što je ošep čiji je proces proizvodnje ukratko opisan. Iako Banovina ima idealne okolišne uvjete za uzgoj bistrice, ona je danas neopravdano zanemarena, a šljivici koje je napao virus šarke zapušteni su i bolesni. Prije II. svjetskog rata šljiva bistrica na Banovini je imala prosječne prinose od oko 70 kg po stablu te je bila vrlo važan poljoprivredni proizvod. Međutim, već sredinom XX. stoljeća prosječan prinos pada na ispod 20 kg po stablu. Raspravljene su konkretne mjere vezane za mogućnost reintrodukcije šljive bistrice na Banovinu što bi zahtijevalo dugogodišnji sustavni rad. U tom su kontekstu prikazani najnoviji primjeri dobre prakse uzgoja novih šljivika šljive bistrice u ekološkoj zoni Klinac. S obzirom na dokumentiranu tradiciju proizvodnje bistrice na Banovini, banska šljiva bistrica ima sve preduvjete za dobivanje EU zaštićene oznake izvornosti (ZOI) ili zaštićene oznake zemljopisnoga podrijetla (ZOZP) Tradicijski proizvodi, kao što je ošep, potencijalni su kandidati za oznaku zajamčeno tradicionalnoga specijaliteta (ZTS).
šljivik, brendiranje, tradicionalni proizvodi, ekološka proizvodnja
nije evidentirano
engleski
Bistrica - a plum that disappears
nije evidentirano
plum orchard, branding, traditional products, organic production
nije evidentirano
Podaci o prilogu
254-260.
objavljeno
Podaci o knjizi
Zrinska gora regionalni park prirode
Bučar, Mato
Petrinja: Udruga Zrinska gora
2020.
978-953-48857-0-3