Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1102918

Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije


Kokot, Karmen
Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1102918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije
(Assessment of dietary habits, attitudes and knowledge about nutrition of fourth grade primary school pupils in Varaždin County)

Autori
Kokot, Karmen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.01

Godina
2021

Stranica
87

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
učenici četvrtih razreda ; prehrambene navike ; stavovi o prehrani ; znanje o prehrani ; pretilost
(fourth grade pupils ; dietary habits ; attitudes towards nutrition ; nutrition knowledge ; obesity)

Sažetak
Djetinjstvo nije samo glavni period rasta, nego je i vrijeme formiranja prehrambenih navika. Prehrambene navike stečene u dječjoj dobi najčešće ostaju nepromijenjene i u odrasloj dobi te su važan čimbenik dobrog zdravlja kroz cijeli život. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost kao glavne manifestacije neprimjerene prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti poprimila su obilježja globalne epidemije. Cilj rada je usporediti prehrambene navike te stavove i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije. Istraživanje je provedeno ispunjavanjem anonimnog jednokratnog upitnika, u sklopu edukativnih radionica. U istraživanju je sudjelovalo 458 učenika, 220 djevojčica i 238 dječaka, odnosno 163 učenika iz gradskih osnovnih škola i 295 učenika iz škola u ruralnim sredinama. Rezultati pokazuju da 50, 2 % učenika ima 4-5 obroka dnevno dok topli, kuhani obrok svaki dan u tjednu ima 62, 3 % učenika. 40, 8 % učenika ima redovito zajutrak, a voće više puta dnevno jede 63, 5 % učenika. Učenici najčešće piju vodu (77, 7 %), dok slatkiše svakodnevno jede 42, 1 % učenika. Udio pothranjenih učenika je 2, 6 %, učenika normalne tjelesne mase 71, 8 %, učenika prekomjerne tjelesne mase 15, 7 % i pretilih učenika 9, 9 %. Udio učenika s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih učenika je zabrinjavajuće visok. Rezultati istraživanja potvrđuju utjecaj prehrambenih navika na status uhranjenosti djece.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Kokot, Karmen
Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kokot, K. (2021) 'Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kokot, K.}, year = {2021}, pages = {87}, keywords = {u\v{c}enici \v{c}etvrtih razreda, prehrambene navike, stavovi o prehrani, znanje o prehrani, pretilost}, title = {Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani u\v{c}enika \v{c}etvrtih razreda osnovnih \v{s}kola Vara\v{z}dinske \v{z}upanije}, keyword = {u\v{c}enici \v{c}etvrtih razreda, prehrambene navike, stavovi o prehrani, znanje o prehrani, pretilost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kokot, K.}, year = {2021}, pages = {87}, keywords = {fourth grade pupils, dietary habits, attitudes towards nutrition, nutrition knowledge, obesity}, title = {Assessment of dietary habits, attitudes and knowledge about nutrition of fourth grade primary school pupils in Vara\v{z}din County}, keyword = {fourth grade pupils, dietary habits, attitudes towards nutrition, nutrition knowledge, obesity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font