Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1102912

Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji


Radolić, Vanja; Miklavčić, Igor; Poje Sovilj, Marina; Stanić, Denis
Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, 2018. (elaborat).


CROSBI ID: 1102912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji
(Radon concentrations in homes, schools and kindergartens in Vukovar-Srijem and Virovitica-Podravina County)

Autori
Radolić, Vanja ; Miklavčić, Igor ; Poje Sovilj, Marina ; Stanić, Denis

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2018

Ključne riječi
Radon ; Efektivna doza ; Škola ; Vrtić
(Radon ; Effective dose ; School ; Kindergartens)

Sažetak
U ovom ciklusu mjerenja radona u kućama Vukovarsko-srijemske županije prosječna vrijednost koncentracije radona iznosi 138 Bq m- 3, a u Virovitičko-podravskoj 81 Bq m-3. Pritom je u 10, 9% kuća V-S županije izmjerena vrijednost radona bila viša od 300 Bq m-3 dok je u V-P županiji takvih kuća bilo 1, 4%. Iako izmjerene koncentracije radona u kućama V-S i V-P županije ne slijede log-normalnu razdiobu, procjenjuje se da je kuća s koncentracijom višom od 300 Bq m-3 između 3, 2 i 6, 9% u V-S županiji odnosno između 0, 2 i 1, 0 % u V-P županiji. Prosječna koncentracija radona u vrtićima V-S županije iznosi 152 Bq m-3, a u V-P županiji 81 Bq m-3 i neznatno su više nego u kućama u tim županijama. U četiri vrtića V-S županije (DV “Pupoljak” - Otok, DV “Medenjak” - Vinkovci, PO Borovo (DV “Vukovar II” - Vukovar) i program predškole pri OŠ “Davor Trstenjak” u Posavskim Podgajcima) prosječna koncentracija radona premašuje 300 Bq m-3, dok u V-P županiji niti u jednom vrtiću. Izmjerene koncentracije radona u odgojnim skupinama u vrtićima V-S i V-P županije ne slijede lognormalnu razdiobu. Prosječna koncentracija radona u školama V-S županije iznosi 143 Bq m-3, a u V-P županiji 146 Bq m-3 i 1, 0 odnosno 2, 0 puta su više nego u kućama u tim županijama. U 9, 6% škola u VS županiji odnosno 8, 9% škola u V-P županiji prosječna koncentracija radona je viša od 300 Bq m-3. Najviše izmjerena vrijednost radona u školama V-S županije je bila 1181 Bq m-3 (OŠ Mirkovci), a u V-P županiji u OŠ Gornje Bazje (887 Bq m-3). Izmjerene koncentracije radona u radnim prostorima (učionice, nastavnički kabineti, kancelarije, zbornice, knjižnice) u školama V-S i V-P županije ne slijede log-normalnu razdiobu. U V-S županiji su identificirana naselja s povišenom koncentracijom radona u školama (PŠ Strošinci, OŠ Posavski Podgajci, PŠ Novi Mikanovci, PŠ Prkovci, PŠ Ostrovo, PŠ Laslovo- Korog, OŠ Mirkovci, PŠ Radoš, PŠ Srijemske Laze, PŠ Sotin, PŠ Lipovača), vrtićima (DV Otok, DV “Medenjak” u Vinkovcima, PO Borovo u Vukovaru i program predškole pri OŠ u Posavskim Podgajcima). U V-P županiji su identificirana naselja s povišenom koncentracijom radona u školama (PŠ Okrugljača, PŠ Orešac, PŠ Terezino Polje, PŠ Milanovac, OŠ Gornje Bazje, PŠ Žlebina, PŠ Detkovac). Predlaže se da se u tim naseljima, odnosno općinama/gradovima, u dogovoru s lokalnom upravom, ponove mjerenja prvenstveno u školama i vrtićima, a onda i u kućama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekti:
undefined
Ostalo-JN 01/16 - Mjerenje koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Vukovarsko-Srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji (RnuVSiVPz) (Radolić, Vanja, Ostalo - Usluga sustavnog ispitivanja i praćenja vrste i aktivnosti radionuklida i okolišu, vodi za piće, hrani, hrani za životinje te stambenim i radnim prostorima EOJN: 2016/S 002-0008746) ( POIROT)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za fiziku

Profili:

Avatar Url Denis Stanić (autor)

Avatar Url Marina Poje (autor)

Avatar Url Igor Miklavčić (autor)

Avatar Url Vanja Radolić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radolić, Vanja; Miklavčić, Igor; Poje Sovilj, Marina; Stanić, Denis
Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, 2018. (elaborat).
Radolić, V., Miklavčić, I., Poje Sovilj, M. & Stanić, D. (2018) Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.. Elaborat.
@unknown{unknown, author = {Radoli\'{c}, Vanja and Miklav\v{c}i\'{c}, Igor and Poje Sovilj, Marina and Stani\'{c}, Denis}, year = {2018}, keywords = {Radon, Efektivna doza, \v{S}kola, Vrti\'{c}}, title = {Koncentracije radona u ku\'{c}ama, \v{s}kolama i vrti\'{c}ima u Vukovarsko-srijemskoj i Viroviti\v{c}ko-podravskoj \v{z}upaniji}, keyword = {Radon, Efektivna doza, \v{S}kola, Vrti\'{c}} }
@unknown{unknown, author = {Radoli\'{c}, Vanja and Miklav\v{c}i\'{c}, Igor and Poje Sovilj, Marina and Stani\'{c}, Denis}, year = {2018}, keywords = {Radon, Effective dose, School, Kindergartens}, title = {Radon concentrations in homes, schools and kindergartens in Vukovar-Srijem and Virovitica-Podravina County}, keyword = {Radon, Effective dose, School, Kindergartens} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font