Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 110291

Mediteranska prehrambena piramida


Šerman, Draško
Mediteranska prehrambena piramida // Mediteranska prehrana - čuvar zdravlja / Maver, Hubert ; Kaić-Rak Antoinette (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2001. str. 61-65 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


CROSBI ID: 110291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mediteranska prehrambena piramida
(Mediterranean nutritional pyramide)

Autori
Šerman, Draško

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Mediteranska prehrana - čuvar zdravlja / Maver, Hubert ; Kaić-Rak Antoinette - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2001, 61-65

Skup
Mediteranska prehrana - čuvar zdravlja

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.06.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Genetski modificirana hrana; mutageni; mediteranska prehrambena piramida
(Genetic Modified Food; Mutagens; Mediterranean Nutritional Pyramide)

Sažetak
Mutageni su svuda oko nas i glavni put ulaza egzogenih štetnih faktora u tijelo je putem hrane koji uzrokuje mutagenezu i kancerogenezu. Tu su i endogeni faktori, koji potječu od slobodnih radikala kisika. Genetički modificirana hrana (GMO) kao hrana za čovjeka (food) i krmivo za stoku (feed) očituje se u problemeima diljem svijeta (StarLink kukuruz, zlatna riža na Filipinima, meksički grah). Zbog horizontalnog prijenosa gena - GMO je prekršten u LMO (l-living!)predstavlja ekološki rizik. UNESCO zahtijeva od znanosti da njihov napredak služi za dobrobit društva i čovječanstva, budući da je ponašanje znanstvenika pokazalo promašaje i obmane u tragedijama BSE-a, vCJD-a, koštanog brašna). Danas ima hrane koja nam je neprijatelj: mliječne masnoće, previše mesa, bijeli šećer, fast food.. No mi možemo prepoznati i hranu koja nam je prijatelj: zeleno, žuto i crveno voće i povrće, sa značajnom količinom antioksidansa, vitamina i polifenola. Ove tvari nas zaštićuju od mutagena i kancerogena u hrani i djeluju kao "presretači". Organska proizvodnja hrane i promocija takve prehrane jedina je razumna alternativa industrijskoj proizvodnji kakva danas prevladava u svijetu. To je naročito važno uvesti u Hrvatsku, kao mediteransku zemlju velikog turističkog potencijala. Mediteranska prehrambena piramida, zasnovana na svakodnevnom jedenju zdravih ugljikohidrata (kruh, žitarice, tjestenina, kukuruz), voća i povrća, umjerenom uzimanju mliječnih proizvoda i maslinovog ulja, te unosu proteina iz ribe, manje iz mesa, važna je komponenta hrvatskog turističkog razvitka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
108207

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draško Šerman (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šerman, Draško
Mediteranska prehrambena piramida // Mediteranska prehrana - čuvar zdravlja / Maver, Hubert ; Kaić-Rak Antoinette (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2001. str. 61-65 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
Šerman, D. (2001) Mediteranska prehrambena piramida. U: Maver, H. & Kaić-Rak Antoinette (ur.)Mediteranska prehrana - čuvar zdravlja.
@article{article, author = {\v{S}erman, D.}, editor = {Maver, H. and Kai\'{c}-Rak Antoinette}, year = {2001}, pages = {61-65}, keywords = {Genetic Modified Food, Mutagens, Mediterranean Nutritional Pyramide}, title = {Mediterranean nutritional pyramide}, keyword = {Genetic Modified Food, Mutagens, Mediterranean Nutritional Pyramide}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font