Hrana i sigurnost života (CROSBI ID 489052)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šerman, Draško ; Bulić-Jakuš, Floriana ; Vlahović, Maja ; Šerman, Ljiljana ; Šerman, Alan
hrvatski
Hrana i sigurnost života
Genetički modificirani organizmi (GMO) predstavljaju izvarendan doseg biomedicinskih znanosti i tehnologije rekombinantne DNA, koji pružaju velike potencijale u farmaceutskoj industriji, ali i veliku opasnost pri njihovom uvođenju u prehranu zbog očuvanja čovjekovog zdravlja i bioraznolikosti svijeta oko nas. Mutagene i kancerogene tvari danas su svuda oko nas i hranom najjednostavnije ulaze u naše tijelo. Također postoje veliki propusti u današnjoj industrijskoj proizvodnji hrane (koštano brašno) što je dovelo do nastanka i širenja Goveđe spongioformne encefalopatije (BSE) te za ljude pogubne varijantne Creutzfeldt-Jasobsove bolesti (vCJD). Ne zna se još u kakvoj su korelaciji te dvije bolesti. Prve žrtve BSE-a zabilježene su u Velikoj Britaniji 1984. godine, a do danas je utvrđeno 107 slučajeva vCJD-a u toj zemlji. Prehrambena industrija Velike Britanije doživljava i udar slinavke i šapa. Nedavno su zabilježene žrtve vCJD-a u Japanu, koje su se vjerojatno zarazile uvezenim mesom. Intezivna poljoprivreda danas ugrožava biološku raznolikost manipulirajući raznolikošću vrsta i njihovih gena, te povećanim iskorištavanjem prirodnih resursa i degradacijom okoliša. Zbog toga je usvojen model održivog razvitka na kojem se temelji Konvencija o biološkoj raznolikosti sa zadatkom očuvanja biodiverziteta i njegovo razumno korištenje te poštenu podjelu financijske dobiti od upotrebe genetskih resursa.
Genetički modificirani organizmi; bioetika; Goveđa spongiformna encefalopatija; Creutzfeldt-Jacobs-ova bolest; biodiverzitet; poljoprivreda i proizvodnja hrane
nije evidentirano
engleski
Food and the safety of life
nije evidentirano
Genetic Modified Organisms; Bioetics; Bovine Spongiform Encephalopathy; Creutzfeldt-Jacobs Disease; Biodiversity; Agriculture and Food Production
nije evidentirano
Podaci o prilogu
15-47-x.
2001.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga radova sa znanstvenog simpozija: Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?
Čvorišćec, Branimir ; Capak, Krunoslav
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Podaci o skupu
Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?
predavanje
28.11.2001-28.11.2001
Zagreb, Hrvatska