Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj suspendiranih plutajućih čestica na homogenizaciju kapljevite faze u miješalici s dva turbinska mješala (CROSBI ID 489050)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kuzmanić, Nenad ; Žanetić, Ratimir Utjecaj suspendiranih plutajućih čestica na homogenizaciju kapljevite faze u miješalici s dva turbinska mješala // XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2003

Podaci o odgovornosti

Kuzmanić, Nenad ; Žanetić, Ratimir

hrvatski

Utjecaj suspendiranih plutajućih čestica na homogenizaciju kapljevite faze u miješalici s dva turbinska mješala

Ispitivanja u ovom radu provedena su u svrhu odredivanja optimalnih geometrijskih i hidrodinamičkih karakteristika sustava za provedbu postupka suspendiranja čvrstih plutajućih čestica u kapljevitoj fazi. Pri postupku suspendiranja u miješalici korištena su dva turbinska mješala sa četiri ravne lopatice pod nagibom od 45° koja su se istovremeno nalazila na zajedničkoj osovini. Mješala su usmjeravala tok kapljevine aksijalno prema dnu posude (tzv. PTD tip mješala ; eng. pitched blade turbine down-pumping). U radu je ispitivan utjecaj koncentracije plutajućih čestica na vrijeme homogenizacije sustava, tm, na broj okretaja mješala potrebnog za postizanje stanja potpune suspenzije, NJS, kao i na utrošenu snagu miješanja po jedinici mase suspenzije, (P/m)JS. Takoder je sagledavana ovisnost navedenih veličina o promjeru primijenjenih mješala, njihovoj međusobnoj udaljenosti kao i udaljenosti mješala od dna posude. Vrijeme homogenizacije sustava određivano je konduktometrijskom metodom, dok se utrošena snaga miješanja određivala mjerenjem sile zakretnog momenta. Vrijednosti brojeva okretaja mješala potrebnih za postizanje stanja potpune suspenzije određivane su vizualnom Joostenovom metodom. Na osnovi dobivenih rezultata zaključeno je da pridodavanje novog mješala na zajedničku osovinu u miješalici u kojoj se provodi suspendiranje plutajućih čestica ima pozitivan učinak na taj postupak. Učinak se odražava u smanjenju vrijednosti tm, NJS i (P/m)JS.

Suspenzija; plutajuće čestice; miješanje; sustav s više turbinskih mješala; stanje potpune suspenzije; utrošak snage miješanja; vrijeme homogenizacije.

nije evidentirano

engleski

Impact of Floating Suspended Solids on the Homogenisation of the Liquid Phase in a Tank Stirred by Two Impellers

nije evidentirano

Suspension; floating particles; mixing; multiple impellers; just suspended state; power consumption; mixing time.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Zrnčević, Stanka

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo

Podaci o skupu

XVIII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera,

pozvano predavanje

16.02.2003-19.02.2003

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo