Genetski modificirana hrana (CROSBI ID 438437)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Buljan, Ivona
Puizina, Jasna
hrvatski
Genetski modificirana hrana
Tehnologijom rekombinantne DNA (genetičkog inženjerstva) izmjenjuje se genetički materijal organizama. Pritom se koristi horizontalni prijenos gena za izmjenu genetičke informacije mikroorganizama, biljaka i životinja, čime oni poprimaju neka poželjna svojstva koja do tada nisu posjedovali. Tim procesom dobiveni su brojni, uglavnom, biljni organizmi, koji se koriste u prehrani ljudi i životinja koji se nazivaju genetički modificirana (GM) hrana. Na svjetskom tržištu najviše su prisutni genetički modificirani kultivari soje, uljane repice, krumpira, kukuruza i riže. Oni imaju brojne prednosti u usporedbi s konvencionalnim kultivarima, uključujući otpornost na kukce, bolesti i herbicide, poboljšanu nutritivnu vrijednost, rast u nepovoljnim klimatskim uvjetima, brži rast od konvencionalno uzgojenih biljaka, manju potrošnju pesticida i općenito, manje troškove proizvodnje. Svjetska zdravstvena organizacija i brojni prestižni znanstvenici se slažu kako GM hrana odobrena za tržište, nije štetnija za zdravlje ljudi od konvencionalno uzgojene hrane kao i da je u mnogim slučajevima GM hrana sigurnija od tradicionalno uzgojene jer je podvrgnuta puno većoj kontroli. No, unatoč tome, GM hrana i danas je jako aktualna tema oko koje postoje podijeljeni stavovi, a najviše o pitanju sigurnosti GM hrane za zdravlje ljudi, njezinom utjecaju na okoliš i mogućim socioekonomskim posljedicama njezinog uzgoja.
Genetički modificirani organizmi (GMO), tehnologija rekombinantne DNA, genetičko inženjerstvo, zakonska regulativa
nije evidentirano
engleski
Genetically modified food
nije evidentirano
Genetically modified organisms (GMO), recombinant DNA technology, genetic engineering, legislation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
14.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split