Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genetski modificirana hrana i zdravlje ljudi (CROSBI ID 438435)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Horvat, Paula Genetski modificirana hrana i zdravlje ljudi / Puizina, Jasna (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Horvat, Paula

Puizina, Jasna

hrvatski

Genetski modificirana hrana i zdravlje ljudi

Genetski modificirani organizmi su organizmi promijenjenog genetičkog materijala koji se posljednjih tridesetak godina stvaraju tehnologijom rekombinantne DNA (genetičkim inženjerstvom). U stanicu određenog organizma unosi se gen (fragment DNA) za željenu osobinu koji se može preuzeti od druge srodne ili nesrodne vrste. Nastaju genetički preinačeni (modificirani) organizmi s novim, poboljšanim svojstvima, koji omogućuju napredak u raznim područjima ljudske djelatnosti, posebice u poljoprivredi i biotehnologiji. I dok se produkti genetički modificiranih organizama poput različitih proteina, pametnih lijekova, hormona i cjepiva prihvaćaju bez većih kritika i primjenjuju se u medicini i farmakologiji, uvođenje genetski modificirane hrane u prehranu ljudi u nekim zemljama, posebice u Europi, nailazi na velike otpore i kritike. S ciljem utvrđivanja potencijalnih rizika za zdravlje ljudi, prije izdavanja dozvole za komercijalnu proizvodnju i prodaju, svaki GM kultivar se temeljito testira i uspoređuje sa svojim konvencionalnim ekvivalentom, pa ako se utvrde razlike, rade se daljnja toksikološka i alergološka testiranja. Pritom se osobito vodi računa da se otkriju potencijalno alergeni proteini i drugi spojevi koji bi mogli djelovati toksično odnosno kancerogeno ili uzrokovati rezistentnost na antibiotike. Brojni znanstveni radovi objavljeni su na temu mogućeg rizika od konzumacije GM hrane za zdravlje ljudi. Iako jedan manji broj znanstvenih članaka ukazuje na određene rizike, prvenstveno zbog dugotrajne izloženosti GM proizvodima, ipak, ogroman broj znanstvenih radova ne nalazi dokaze o statistički značajnom riziku za zdravlje ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija, stoga, zauzela je stav kako nema dokaza da je GM hrana opasnija za zdravlje ljudi od konvencionalne. Istovremeno više od 170 dobitnika Nobelove nagrade zalažu se za nastavak istraživanja i proizvodnju GM hrane, prvenstveno zbog brojnih koristi koje ta hrana može donijeti, kako onim zemljama koje se bore s nestašicama hrane, tako i u situacijama gdje GM hrane može unaprijediti zdravlje i opću dobrobit ljudi kao što su povećani unos nutrijenata, eliminacija postojećih alergena i toksičnih komponenti iz hrane te brojne druge prednosti.

Genetički modificirana hrana (GMO), Rizici konzumiranja GM hrane, Povoljan učinak GM hrane na zdravlje, Alergeni, Toksikološki testovi, Rezistencija na antibiotike

nije evidentirano

engleski

Genetically modified food and human health

nije evidentirano

Genetically modified food (GMO), Health hazards associated with genetically modified food, Health benefits of GM food, Allergens, Toxicological tests, Antibiotic resistance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

10.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Biotehnologija, Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija)