Sekundarni metaboliti plijesni Penicillium expansum (CROSBI ID 438339)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dorić, Matija
Kovač, Tihomir
hrvatski
Sekundarni metaboliti plijesni Penicillium expansum
Cilj ovog završnog rada je opisati sekundarne metabolite plijesni Penicillium expansum te prikazati izazove s kojima se prehrambena industrija i poljoprivreda suočavaju uslijed kontaminacije proizvoda ovom plijesni. Penicillium expansum kontaminira, razvija se i razmnožava na voću i povrću, posebno jabukama, te uzrokuje njihovo kvarenje. Uz navedeno plijesan producira sekundarne metabolite koji su štetni za ljudsko zdravlje. Patulin je poliketid čija toksičnost i pojavnost u nefermentiranim proizvodima od voća daju razlog za istraživanje njegovih svojstava te osobito načina njegove eliminacije iz hrane. Citrinin je također poliketid čija prisutnost u hrani nije regulirana zakonom i koji se najčešće pronalazi u žitaricama i njegovim proizvodima te je nefrotoksičan. Komunesin B, rokefortin C, dihidrocitrinon, keatoglobin A i C, andrastin A, B i C i dihidrocitrinon su ostali poznati sekundarni metaboliti plijesni Penicillium expansum koji nisu dovoljno dobro istraženi te su predmet aktualnih znanstvenih istraživanja.
Penicillium expansum ; sekundarni metabolizam ; citrinin ; patulin
nije evidentirano
engleski
Penicillium expansum Secondary Metabolites
nije evidentirano
Penicillium expansum ; secondary metabolites ; citrinin ; patulin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
22.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek