Effect of fertilization on the content of volatile compounds in must of variety 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 288153)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Trdenić, Mirela ; Petek, Marko ; Marković, Zvjezdana
hrvatski
Effect of fertilization on the content of volatile compounds in must of variety 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.)
Primarne arome grožđa su hlapivi spojevi koji se formiraju u bobici grozda tijekom dozrijevanja te imaju ključnu ulogu u formiranju kvalitete grožđa. Sadržaj i razvoj primarnih aroma ovisan je o sorti, tlu, klimi, agrotehničkim mjerama koje se provode u vinogradu, a posebice je izražen utjecaj temperature, izloženost sunčevoj svjetlosti, opskrba vodom te defolijacija lista u zoni grozda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih gnojidbenih tretmana, posebice folijarne primjene kalija (K) te bora (B) i ostalih mikroelemenata na sadržaj primarnih aroma u grožđu sorte 'Škrlet bijeli'. Primjenjena su četiri gnojidbena tretmana: NPK ; NPK + Fertdolomit ; NPK + Fertdolomit + Folibor B ; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Berba grožđa u 2012., 2013. i 2014. godini obavljena je u fazi pune zrelosti. Sadržaj primarnih aroma određen je primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) uz prethodnu mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME). Istraživanjem je utvrđen statistički značajan utjecaj godina s nižom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije na sadržaj primarnih aroma u moštu. Izuzetak je β- damaskenon čije su vrijednosti bile značajno veće u godini s višom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije.
bobica grozda, C13 norizoprenoidi, grožđe, hlapivi spojevi, ishrana bilja, vinova loza
nije evidentirano
engleski
Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
C13 norisoprenoids, grapevine, plant nutrition, vine berry, volatile compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21 (4)
2020.
870-880
objavljeno
1332-9049
/10.5513/JCEA01/21.4.2838
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)