Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Effect of fertilization on the content of volatile compounds in must of variety 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 288153)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Trdenić, Mirela ; Petek, Marko ; Marković, Zvjezdana Effect of fertilization on the content of volatile compounds in must of variety 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.) // Journal of Central European agriculture, 21 (2020), 4; 870-880. doi: /10.5513/JCEA01/21.4.2838

Podaci o odgovornosti

Trdenić, Mirela ; Petek, Marko ; Marković, Zvjezdana

hrvatski

Effect of fertilization on the content of volatile compounds in must of variety 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.)

Primarne arome grožđa su hlapivi spojevi koji se formiraju u bobici grozda tijekom dozrijevanja te imaju ključnu ulogu u formiranju kvalitete grožđa. Sadržaj i razvoj primarnih aroma ovisan je o sorti, tlu, klimi, agrotehničkim mjerama koje se provode u vinogradu, a posebice je izražen utjecaj temperature, izloženost sunčevoj svjetlosti, opskrba vodom te defolijacija lista u zoni grozda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih gnojidbenih tretmana, posebice folijarne primjene kalija (K) te bora (B) i ostalih mikroelemenata na sadržaj primarnih aroma u grožđu sorte 'Škrlet bijeli'. Primjenjena su četiri gnojidbena tretmana: NPK ; NPK + Fertdolomit ; NPK + Fertdolomit + Folibor B ; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Berba grožđa u 2012., 2013. i 2014. godini obavljena je u fazi pune zrelosti. Sadržaj primarnih aroma određen je primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) uz prethodnu mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME). Istraživanjem je utvrđen statistički značajan utjecaj godina s nižom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije na sadržaj primarnih aroma u moštu. Izuzetak je β- damaskenon čije su vrijednosti bile značajno veće u godini s višom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije.

bobica grozda, C13 norizoprenoidi, grožđe, hlapivi spojevi, ishrana bilja, vinova loza

nije evidentirano

engleski

Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

C13 norisoprenoids, grapevine, plant nutrition, vine berry, volatile compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (4)

2020.

870-880

objavljeno

1332-9049

/10.5513/JCEA01/21.4.2838

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost