Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pokretanje rada školskog restorana za obavljanje praktične nastave (CROSBI ID 438185)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kelava, Ivan Pokretanje rada školskog restorana za obavljanje praktične nastave / Balog, Antal (mentor); Zaprešić, Veleučilište Baltazar Zaprešić, . 2019

Podaci o odgovornosti

Kelava, Ivan

Balog, Antal

hrvatski

Pokretanje rada školskog restorana za obavljanje praktične nastave

Osnovni cilj obrazovnih ustanova je priprema učenika za tržište rada. Ugostiteljsko- turistička škola Osijek bavi se obrazovanjem učenika u turističkim zanimanjima (kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist). Savladavanje teorijskih sadržaja iznimno je važno, ali važan dio obrazovanja je i stjecanje praktičnih iskustava, znanja i vještina u obavljanju poslova što se postiže kroz obavljanje praktične nastave. Ugostiteljska škola ima partnerske odnose s ugostiteljskim objektima u gradu Osijeku, ali i u širem okruženju. Dosadašnja iskustva učenika i roditelja ukazuju na nezadovoljstvo provedbom praktične nastave u ugostiteljskim objektima čemu je najčešće razlog mala količina posla zbog koje učenici rade isključivo pomoćne poslove i ne razvijaju motoričke kompetencije i ne stvaraju odgovarajuće radno iskustvo. U cilju poboljšanja uvjeta praktične nastave kao i stvaranju pozitivnog imidža ugostiteljske škole neophodno je u funkciju staviti školski restoran u kojemu će učenici pod stalnim nadzorom strukovnih nastavnika/mentora odrađivati konkretne zadatke. Na taj će način steći konkretne vještine potrebne za tržište rada. Kroz obavljanje praktične nastave u školskom restoranu učenici bi bili uključeni u sve faze rada od kontrole pristiglih namirnica, obrade, gotovljenja i na kraju posluživanja gotovog jela. Poslovni plan je osmišljen na način da se u funkciju stavi postojeći restoran koji se do sada nije koristio za tu svrhu. Osim što bi restoran bio mjesto obavljanja praktične nastave osigurao bi školi dodatne prihode koji se mogu koristiti za daljnje unapređivanje nastave i pomaganje učenicima slabijeg imovinskog stanja s nabavkom sanitarnih knjižica, nabavkom radne opreme ili nabavkom udžbenika. Restoran bi funkcionirao kao prostor za održavanje različitih događanja koja se moraju unaprijed dogovoriti kao što su svatovi, proslave vjerskih obreda, karmine, najam za poslovne skupove i prezentacije.

poslovni plan, poduzetništvo, ulaganje, obrazovanje

nije evidentirano

engleski

Starting the work of a school restaurant for practical classes

nije evidentirano

business plan, entrepreneurship, investment, education

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

01.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište Baltazar Zaprešić

Zaprešić

Povezanost rada

Ekonomija