Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije (CROSBI ID 438172)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dornjak, Luka Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije / Galović, Olivera (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, . 2018

Podaci o odgovornosti

Dornjak, Luka

Galović, Olivera

hrvatski

Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije

Jaja se smatraju koncentriranim izvorom hranjivih tvari. U sastavu jaja možemo naći proteine, masti, nezasićene masne kiseline, dobar su izvor vitamina A, D, E i K, a nalazimo i željezo i fosfor. Obogaćivanjem jaja različitim nutrijentima, jaje postaje funkcionalna hrana. Istraživanjem utjecaja omega-3 masnih kiselina na zdravlje ljudi, utvrđen je niz dobrobiti pa se u današnje vrijeme brzog načina života pojavila potreba za proizvodnjom lako dostupnog izvora omega-3 masnih kiselina. U ovom radu opisan je postupak analize, rezultati i usporedba rezultata analize profila masnih kiselina jaja kokoši nesilica koje su bile hranjene hranom koja nije obogaćena omega-3 masnim kiselinama, i hranom koja je u svom sastavu imala omega-3 masne kiseline, kao bi se utvrdilo utječe li sastav hrane na povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u jajima.

profil masnih kiselina, omega-3 masne kiseline, jaja, funkcionalna hrana, zdravlje ljudi

nije evidentirano

engleski

Determination of omega-3 fatty acid content in eggs using gas chromatography

nije evidentirano

fatty acids profile, omega-3 fatty acids, eggs, functional foods, human health

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

17.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano