Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije (CROSBI ID 438172)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dornjak, Luka
Galović, Olivera
hrvatski
Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije
Jaja se smatraju koncentriranim izvorom hranjivih tvari. U sastavu jaja možemo naći proteine, masti, nezasićene masne kiseline, dobar su izvor vitamina A, D, E i K, a nalazimo i željezo i fosfor. Obogaćivanjem jaja različitim nutrijentima, jaje postaje funkcionalna hrana. Istraživanjem utjecaja omega-3 masnih kiselina na zdravlje ljudi, utvrđen je niz dobrobiti pa se u današnje vrijeme brzog načina života pojavila potreba za proizvodnjom lako dostupnog izvora omega-3 masnih kiselina. U ovom radu opisan je postupak analize, rezultati i usporedba rezultata analize profila masnih kiselina jaja kokoši nesilica koje su bile hranjene hranom koja nije obogaćena omega-3 masnim kiselinama, i hranom koja je u svom sastavu imala omega-3 masne kiseline, kao bi se utvrdilo utječe li sastav hrane na povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u jajima.
profil masnih kiselina, omega-3 masne kiseline, jaja, funkcionalna hrana, zdravlje ljudi
nije evidentirano
engleski
Determination of omega-3 fatty acid content in eggs using gas chromatography
nije evidentirano
fatty acids profile, omega-3 fatty acids, eggs, functional foods, human health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
17.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek