Određivanje luteina u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima (CROSBI ID 438168)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marunica, Matea
Galović, Olivera
hrvatski
Određivanje luteina u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima
Sadržaj luteina određivan je u ukupno šest skupina jaja. Četiri skupine nesilica hranjene su krmnim smjesama različitog sastava od kojih je u krmnu smjesu kojom su hranjene nesilice za jednu skupinu kao funkcionalni sastojak dodan samo lutein, dok je u krmnu smjesu za drugu skupinu nesilica, uz druge funkcionane sastojke dodan i lutein. Dvije skupine jaja proizvedena su na dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Lutein je određivan u žumanjku jaja korištenjem tekućinske kromatografije visoke razlučivosti s UV detekcijom. Najmanja koncentracija luteina određena je u kontrolnoj skupini i iznosila je 0, 644 mg/100 g žumanka dok je najveća koncentracija luteina 3, 661 odnosno 3, 789 mg/100 g žumanjka, određena u skupinama jaja koja su dobivena od nesilica koje su hranjene krmnim smjesama u koje je dodan lutein. Usporedbom s literaturnim podacima u ove dvije skupine koncentracija luteina je povećana za oko šest puta. U jajima koja su proizvedena na dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koncentracija luteina je povećana za šest odnosno četiri puta.
lutein, jaja, funkcionalni sastojci, tekućinska kromatografija visoke razlučivosti
nije evidentirano
engleski
Determination of lutein in eggs enriched with functional ingredients
nije evidentirano
lutein, eggs, functional ingredients, high pressure liquid chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
18.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek