Određivanje vitamina E u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima (CROSBI ID 438167)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nikolić, Marija Elena
Galović, Olivera
hrvatski
Određivanje vitamina E u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima
Vitamin E je vitamin topiv u mastima i izvrstan je biološki antioksidans. Izuzetno je važan za čovjekovo zdravlje te je ključan dodatak hrani za životinje zbog jačanja imunološkog statusa, poboljšanja kvalitete hrane i na taj način povećavanja unosa vitamina E u organizam čovjeka. Cilj ovog istraživanja bio je tekućinskom kromatografijom visoke razlučivosti odrediti sadržaj vitamina E u jajima dobivenim od nesilica koje su hranjene krmnim smjesama obogaćenim funkcionalnim sastojcima. Određivana je koncentracija vitamina E u jajima dobivenim od nesilica hranjenih standardnom krmnom smjesom, u jajima dobivenim od nesilica hranjenih smjesom s dodatkom vitamina E, komercijalno dostupnim jajima te jajima dobivenim od nesilica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Analizirani su pripremljeni uzorci žumanjaka i izmjerene su vrijednosti koncentracija vitamina E. Najveća koncentracija vitamina E, u odnosu na literaturne podatke, izmjerena je u skupini jaja nesilica čija je prehrana bila obogaćena vitaminom E. Nešto niža koncentracija izmjerena je u jajima nesilica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje su hranjene raznolikom hranom. Prosječna vrijednost vitamina E u jajima nesilica hranjenih standardnom krmnom smjesom iznosila je 34 % manje u odnosu na literaturne podatke. Najniža koncentracija izmjerena je u komercijalno dostupnim jajima. Prosječna vrijednost je bila znatno manja u odnosu na literaturne podatke i na podatke izmjerenih vrijednosti ostalih skupina. Usporedbom podataka vidljivo je da će dodatak vitamina E u hranu nesilica povećati njegov sadržaj u jajima. Također je vidljivo da sadržaj vitamina E u jajima ovisi o hrani kojom su nesilice hranjene.
vitamin E, tekućinska kromatografija visoke razlučivosti, nutricini
nije evidentirano
engleski
Determination of vitamin E in eggs enriched with functional ingredients
nije evidentirano
vitamin E, high-resolution liquid chromatography, nutricines
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
18.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek