Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost (CROSBI ID 697937)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Štiglić, Jurica ; Ujević Bošnjak, Magdalena ; Kurajica, Livia ; Tomljenović, Filip
hrvatski
Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost
Pojavnost mirisa i okusa vode predstavlja problem u mnogim vodoopskrbnim sustavima. Upravo se na navedene senzorske osobine vode potrošači najviše žale. Voda koja se distribuira krajnjim potrošačima mora biti zdravstveno ispravna, ali, isto tako, mora biti prihvatljiva po izgledu, mirisu i okusu. Miris i okus mogu potjecati od različitih kemijskih sintetičkih onečišćenja, bioloških procesa (biofilm), korozije cijevi ili kao rezultat obrade i pročišćavanja vode. Otkrivanje specifičnih uzroka prisutnosti mirisa i okusa predstavlja posebne tehničke izazove obzirom na to da je identifikacija kemikalija odgovornih za probleme s mirisom i okusom vrlo zahtjevna jer se radi o vrlo niskim koncentracijama (ng/L). U ovom radu donosimo pregled uzroka i spojeva koji se otpuštaju u dodiru s materijalima od kojih su građene cijevi i/ili iz biofilma te opis čimbenika koji utječu na stvaranje i oslobađanje mirisnih spojeva u vodi za ljudsku potrošnju unutar distribucijskog sustava.
miris i okus i pripadajući spojevi ; distribucijsk sustav ; materijali ; biofilm
nije evidentirano
engleski
Odour and taste in water for human consumption and the impact of materials in contact with water and biofilm on their appearance
nije evidentirano
odour and taste and associated compounds ; distribution system ; materials ; biofilm
nije evidentirano
Podaci o prilogu
54-64.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXIV. znanstveno-stručni skup Voda i javna vodopskrba: zbornik radova
Ujević Bošnjak, Magdalena
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
978-953-8362-00-2
Podaci o skupu
24. znanstveno stručni skup Voda i javna vodoopskrba
predavanje
07.10.2020-07.10.2020
Hrvatska; online