Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost (CROSBI ID 697937)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | domaća recenzija

Štiglić, Jurica ; Ujević Bošnjak, Magdalena ; Kurajica, Livia ; Tomljenović, Filip Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost // XXIV. znanstveno-stručni skup Voda i javna vodopskrba: zbornik radova / Ujević Bošnjak, Magdalena (ur.). Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2020. str. 54-64

Podaci o odgovornosti

Štiglić, Jurica ; Ujević Bošnjak, Magdalena ; Kurajica, Livia ; Tomljenović, Filip

hrvatski

Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost

Pojavnost mirisa i okusa vode predstavlja problem u mnogim vodoopskrbnim sustavima. Upravo se na navedene senzorske osobine vode potrošači najviše žale. Voda koja se distribuira krajnjim potrošačima mora biti zdravstveno ispravna, ali, isto tako, mora biti prihvatljiva po izgledu, mirisu i okusu. Miris i okus mogu potjecati od različitih kemijskih sintetičkih onečišćenja, bioloških procesa (biofilm), korozije cijevi ili kao rezultat obrade i pročišćavanja vode. Otkrivanje specifičnih uzroka prisutnosti mirisa i okusa predstavlja posebne tehničke izazove obzirom na to da je identifikacija kemikalija odgovornih za probleme s mirisom i okusom vrlo zahtjevna jer se radi o vrlo niskim koncentracijama (ng/L). U ovom radu donosimo pregled uzroka i spojeva koji se otpuštaju u dodiru s materijalima od kojih su građene cijevi i/ili iz biofilma te opis čimbenika koji utječu na stvaranje i oslobađanje mirisnih spojeva u vodi za ljudsku potrošnju unutar distribucijskog sustava.

miris i okus i pripadajući spojevi ; distribucijsk sustav ; materijali ; biofilm

nije evidentirano

engleski

Odour and taste in water for human consumption and the impact of materials in contact with water and biofilm on their appearance

nije evidentirano

odour and taste and associated compounds ; distribution system ; materials ; biofilm

nije evidentirano

Podaci o prilogu

54-64.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXIV. znanstveno-stručni skup Voda i javna vodopskrba: zbornik radova

Ujević Bošnjak, Magdalena

Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

978-953-8362-00-2

Podaci o skupu

24. znanstveno stručni skup Voda i javna vodoopskrba

predavanje

07.10.2020-07.10.2020

Hrvatska; online

Povezanost rada

Kemija