Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s dodatkom pljevice pira računalnom analizom slike (CROSBI ID 438127)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tomislav Vukas
Daliborka, Koceva Komlenić ; Jasmina, Lukinac Čačić
hrvatski
Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s dodatkom pljevice pira računalnom analizom slike
Cilj diplomskog rada je ispitivanje utjecaja različitih udjela pljevice pira na promjenu dimenzija (promjera, visine te faktora širenja) te parametre boje čajnog peciva pomoću računalne analize slike. Ispitivanje se provodilo s dodacima pljevice pira u udjelima 5%, 10% i 15%, a navedene smjese su se koristile za izradu čajnog peciva prema standardnoj AACC metodi 10- 50D. Rezultati promjene dimenzija te boje čajnog peciva prikazani su grafički i tablično. Računalna analiza slike pokazala se kao objektivna, uspješna i primjenjiva metoda za određivanje boje te promjene fizikalnih svojstava čajnog peciva kontinuirano tijekom procesa pečenja. Ukupna promjena boje bila je jasno uočljiva za ljudsko oko te su veće vrijednosti izmjerene su kod uzoraka od pšeničnog brašna, u odnosu na one s dodatkom pljevice pira. Nadalje, nisu zabilježene statistički značajne promjena fizikalnih svojstava (širine, visine i faktora širenja) analiziranih uzoraka čajnog peciva s dodatkom pljevice pira.
čajno pecivo ; pljevica pira ; promjena dimenzija ; boja ; računalna analiza slike
nije evidentirano
engleski
Tracking the Changes in the Dimensions and the Colour of Tea Biscuits with Added Spelt Husks Using Computer Image Analysis
nije evidentirano
biscuit ; spelt husks ; changes in dimensions ; colour ; computer image analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
13.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek