Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s dodatkom pljevice pira računalnom analizom slike (CROSBI ID 438127)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tomislav Vukas Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s dodatkom pljevice pira računalnom analizom slike / Daliborka, Koceva Komlenić ; Jasmina, Lukinac Čačić (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Tomislav Vukas

Daliborka, Koceva Komlenić ; Jasmina, Lukinac Čačić

hrvatski

Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s dodatkom pljevice pira računalnom analizom slike

Cilj diplomskog rada je ispitivanje utjecaja različitih udjela pljevice pira na promjenu dimenzija (promjera, visine te faktora širenja) te parametre boje čajnog peciva pomoću računalne analize slike. Ispitivanje se provodilo s dodacima pljevice pira u udjelima 5%, 10% i 15%, a navedene smjese su se koristile za izradu čajnog peciva prema standardnoj AACC metodi 10- 50D. Rezultati promjene dimenzija te boje čajnog peciva prikazani su grafički i tablično. Računalna analiza slike pokazala se kao objektivna, uspješna i primjenjiva metoda za određivanje boje te promjene fizikalnih svojstava čajnog peciva kontinuirano tijekom procesa pečenja. Ukupna promjena boje bila je jasno uočljiva za ljudsko oko te su veće vrijednosti izmjerene su kod uzoraka od pšeničnog brašna, u odnosu na one s dodatkom pljevice pira. Nadalje, nisu zabilježene statistički značajne promjena fizikalnih svojstava (širine, visine i faktora širenja) analiziranih uzoraka čajnog peciva s dodatkom pljevice pira.

čajno pecivo ; pljevica pira ; promjena dimenzija ; boja ; računalna analiza slike

nije evidentirano

engleski

Tracking the Changes in the Dimensions and the Colour of Tea Biscuits with Added Spelt Husks Using Computer Image Analysis

nije evidentirano

biscuit ; spelt husks ; changes in dimensions ; colour ; computer image analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

13.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo

Poveznice