Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon (CROSBI ID 438126)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tena Balen Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon / Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Tena Balen

Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina

hrvatski

Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon

U radu je provedeno matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja s ciljem određivanja parametara kinetičkih modela te predviđanja promjene boje tijekom pečenja i određivanje optimalnih procesnih uvjeta. Uzorci čajnog peciva proizvedeni su u laboratorijskim uvjetima od pšeničnog brašna T-550 te s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon u različitim udjelima (10, 20 i 30%). Za potrebe matematičkog modeliranja te određivanje kinetičkih parametara, mjereni parametri boje izraženi su kao ukupna promjena boje (ΔE), indeks posmeđivanja (BI), indeks gubitka svjetline (100-L), indeks saturacije (SI), indeks tamnjenja (DI) te indeks boje pečenja (BCI). Boja uzoraka mjerena je računalnom analizom slike, a rezultati prikazani u CIEL*a*b* sustavu boje. Uspješnost aproksimacije eksperimentalnih podatka kinetičkim modelima procijenjena je pomoću statističkih kriterija R2 i RMSE. Prema dobivenim rezultatima testiranja matematičkih modela, logistički sinusoidalni model pokazao se kao najprikladniji za predviđanje promjene boje svih analiziranih uzoraka čajnog peciva za sve ispitivane nezavisne varijable modela (ΔE, BI, 100- L, SI, DI i BCI).

čajno pecivo ; trop sorte grožđa Cabernet Sauvignon ; matematičko modeliranje ; računalna analiza slike

nije evidentirano

engleski

Mathematical Modelling of the Kinetics Related to the Change in Colour of Tea Biscuits with the Addition of the Pomace from the Grape Variety Cabernet Sauvignon

nije evidentirano

tea biscuit ; cabernet sauvignon grape pomace ; mathematical modelling ; digital image analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

04.04.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo

Poveznice