Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda (CROSBI ID 438123)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Katić, Maja Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda / Jasmina, Lukinac Čačić (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Katić, Maja

Jasmina, Lukinac Čačić

hrvatski

Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda

Potaknuti značajnim napretkom tehnologije, računalne opreme i senzora, primjena nedestruktivnih metoda (NDM) u analizi hrane postaje sve raširenija te ove metode postaju od iznimne važnosti. NDM predstavljaju suvremene tehnike analize hrane bazirane na računalnoj tehnologiji. U ovom radu prikazane su mogućnosti primjene različitih nedestruktivnih metoda za ocjenu kvalitete i ispravnost hrane. U mnogim granama prehrambene industrije za procjenu i instrumentalnu analizu hrane često se primjenu NDM poput računalne analize slike (e-vid), rendgen, digitalne radiološke metode (računalna tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI)), razne spektroskopske metode, elektronski jezik, elektronski nos te ultrazvuk. Prednosti NDM metoda je dobivanje objektivnih rezultata analize prehrambenih proizvoda u kratkom vremenu. Razlog sve češće primjene ovih metoda je mogućnost koju pružaju u smislu mjerenja fizikalnih svojstava hrane beskontaktno i bez potrebe narušavanja strukture analiziranih uzoraka. Uz to, NDM metodama moguće je istovremeno dobiti i kvantitativne i kvalitativne parametre bez potrebe provođenja dodatnih analiza.

nedestruktivne metode ; analiza hrane ; parametri kvalitete hrane ; pekarski proizvodi

nije evidentirano

engleski

Applications of Non-Destructive Technologies for the Inspection of Bakery Products Quality

nije evidentirano

non-destructive method ; food analysis ; food quality parameters ; bakery products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

29.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo