Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova (CROSBI ID 287707)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Mašek, Tomislav ; Lovrić, Katarina ; Papac, Mateo ; Krešimir, Krapinec ; Kiš, Goran Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova // Stočarstvo, 74 (2020), 1-2; 24-33

Podaci o odgovornosti

Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Mašek, Tomislav ; Lovrić, Katarina ; Papac, Mateo ; Krešimir, Krapinec ; Kiš, Goran

hrvatski

Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu sjenaži lucerne (SL) na udio masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova. U istraživanju su korištena 3 hranidbena tretmana: (i) 100% SL ; (ii) sjenaža lucerne uz dodatak 5 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL5) i (iii) sjenaža lucerne uz dodatak 10 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL10). Dodatak sirutke u prahu SL smanjio je udio octene kiseline u buragu kastriranih ovnova (P<0, 001), te povećao udio propionske (P<0, 001) i mliječne kiseline (P<0, 001). Kod tretmana SL5 i SL10 je utvrđen viši udio (P<0, 01) izomaslačne kiseline u usporedbi s tretmanom SL. Kod tretmana SL10 je utvrđen viši udio izovalerijanske kiseline u usporedbi s tretmanom SL i SL5 (P<0, 001). Zaključeno je da dodatak sirutke u prahu obroku baziranom na sjenaži lucerne smanjuje udio octene kiseline, a povećava udio propionske i maslačne kiseline u buragu kastriranih ovnova.

sjenaža lucerne, sirutka u prahu, masne kiseline, burag

nije evidentirano

engleski

The effect of dry whey supplementation to alfalfa haylage on the proportion of rumen fatty acids in wether sheep

nije evidentirano

alfalfa haylage, whey, fatty acids, rumen

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74 (1-2)

2020.

24-33

objavljeno

0351-0832

1848-9044

Povezanost rada

Biotehnologija