Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova (CROSBI ID 287707)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Mašek, Tomislav ; Lovrić, Katarina ; Papac, Mateo ; Krešimir, Krapinec ; Kiš, Goran
hrvatski
Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu sjenaži lucerne (SL) na udio masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova. U istraživanju su korištena 3 hranidbena tretmana: (i) 100% SL ; (ii) sjenaža lucerne uz dodatak 5 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL5) i (iii) sjenaža lucerne uz dodatak 10 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL10). Dodatak sirutke u prahu SL smanjio je udio octene kiseline u buragu kastriranih ovnova (P<0, 001), te povećao udio propionske (P<0, 001) i mliječne kiseline (P<0, 001). Kod tretmana SL5 i SL10 je utvrđen viši udio (P<0, 01) izomaslačne kiseline u usporedbi s tretmanom SL. Kod tretmana SL10 je utvrđen viši udio izovalerijanske kiseline u usporedbi s tretmanom SL i SL5 (P<0, 001). Zaključeno je da dodatak sirutke u prahu obroku baziranom na sjenaži lucerne smanjuje udio octene kiseline, a povećava udio propionske i maslačne kiseline u buragu kastriranih ovnova.
sjenaža lucerne, sirutka u prahu, masne kiseline, burag
nije evidentirano
engleski
The effect of dry whey supplementation to alfalfa haylage on the proportion of rumen fatty acids in wether sheep
nije evidentirano
alfalfa haylage, whey, fatty acids, rumen
nije evidentirano