Određivanje sadržaja polifenola u ekstraktima lista masline (CROSBI ID 438063)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sačer, Ana
Jasna Prlić Kardum
hrvatski
Određivanje sadržaja polifenola u ekstraktima lista masline
List masline jedan je od nusprodukata maslinarstva koji se akumulira tijekom obrezivanja stabala masline. Masline su prisutne najčešće u Mediteranskim zemljama koje klimatski pogoduju njihovom uzgoju. Lišće masline sadrži znatne koncentracije polifenolnih spojeva koji se izdvajaju i primjenjuju u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. Polifenolnim spojevima pripisuju se mnoge zdravstvene pogodnosti te se upravo zbog toga ekstrakti lišća maslina koriste u liječenju dijabetesa, hipertenzije, bolesti želuca, astme i mnogih drugih bolesti. U kozmetičkoj industriji, ekstrakti lišća maslina koriste se u proizvodima za zaštitu od sunca, anti-age kremama te pripravcima za smanjenje hrapavosti kože i povećanje hidratacije i elastičnosti kože. Najčešće primjenjivana separacijska metoda izdvajanja polifenola iz lišća maslina je ekstrakcija čvrsto-kapljevito. U ovom radu ispitana su različita otapala za ekstrakciju polifenola iz lišća masline. Određene su koncentracije ukupnih polifenola i oleuropelina, polifenolnog spoja koji je prema literaturi najzastupljeniji u listu masline. Koncentracije ukupnih polifenola određene su pomoću UV spektrofotometra, a koncentracija oleuropeina pomoću HPLC uređaja. Ispitana je i mikrobiološka aktivnost ekstrakta kako bi se utvrdilo da li je ekstrakt pogodan za daljnju primjenu u kozmetičkoj industriji.
lišće masline, ekstrakcija, polifenolni spojevi, oleuropein, polipropilen glikol, mliječna kiselina
nije evidentirano
engleski
Determination of polyphenols in olive leaf extracts
nije evidentirano
olive leaf, extraction, polyphenolic compounds, oleuropin, polypropylene glycol, lactic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
11.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb