Influence of different pre-treatments on the content of bioactive compounds of dried plum fruits (CROSBI ID 287603)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jelačić, Tvrtko ; Milinović, Bernardica ; Dragović-Uzelac, Verica ; Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana ; Vujević, Predrag
engleski
Influence of different pre-treatments on the content of bioactive compounds of dried plum fruits
Šljiva (Prunus domestica L.) je na europskom tržištu uglavnom zastupljena kao svježa ili industrijski prerađena kao suho voće. Postupak sušenja šljive obično se izvodi na višim temperaturama između 85 i 90 ° C, što može rezultirati gubitkom bioaktivnih spojeva, osjetnih svojstava, teksture, okusa i arome. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati učinkovitost primjene različitih predtretmana u kombinaciji s nižom temperaturom sušenja (42 ° C) kako bi se dobio visokokvalitetni proizvod i najviše zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupni hidroksicimetne kiseline i ukupni flavonoli). Tri sorte šljive: cv 'Hauszwetschge Schuffer', cv 'President' i cv 'Topend plus' tretirane su s 11 različitih predtretmana: abrazija u trajanju od 5, 10 i 15 minuta ; potapanje u otopinu KOH u koncentraciji od 0, 5, 1, 0 i 1, 5% na dvije temperature od 22 ° C i 60 ° C u trajanju od 1 minute, i potapanje plodova u destiliranu vodu na dvije temperature (22 i 60 ° C) u trajanju od 1 minute. Najveće zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupne hidroksicinaminske kiseline i ukupni flavonoli) dobiveno je u sušenim plodovima svih sorti šljive obrađenih kemijskom i termičkom predobradom, dok su najmanje vrijednosti utvrđene u plodovima prethodno obrađenim abrazijom.
drying, plum, pre-treatments, total phenols, total flavonols, total hydroxycinnamic acids
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21 (4)
2020.
817-825
objavljeno
1332-9049
/10.5513/JCEA01/21.4.2792
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija