Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Influence of different pre-treatments on the content of bioactive compounds of dried plum fruits (CROSBI ID 287603)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jelačić, Tvrtko ; Milinović, Bernardica ; Dragović-Uzelac, Verica ; Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana ; Vujević, Predrag Influence of different pre-treatments on the content of bioactive compounds of dried plum fruits // Journal of Central European agriculture, 21 (2020), 4; 817-825. doi: /10.5513/JCEA01/21.4.2792

Podaci o odgovornosti

Jelačić, Tvrtko ; Milinović, Bernardica ; Dragović-Uzelac, Verica ; Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana ; Vujević, Predrag

engleski

Influence of different pre-treatments on the content of bioactive compounds of dried plum fruits

Šljiva (Prunus domestica L.) je na europskom tržištu uglavnom zastupljena kao svježa ili industrijski prerađena kao suho voće. Postupak sušenja šljive obično se izvodi na višim temperaturama između 85 i 90 ° C, što može rezultirati gubitkom bioaktivnih spojeva, osjetnih svojstava, teksture, okusa i arome. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati učinkovitost primjene različitih predtretmana u kombinaciji s nižom temperaturom sušenja (42 ° C) kako bi se dobio visokokvalitetni proizvod i najviše zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupni hidroksicimetne kiseline i ukupni flavonoli). Tri sorte šljive: cv 'Hauszwetschge Schuffer', cv 'President' i cv 'Topend plus' tretirane su s 11 različitih predtretmana: abrazija u trajanju od 5, 10 i 15 minuta ; potapanje u otopinu KOH u koncentraciji od 0, 5, 1, 0 i 1, 5% na dvije temperature od 22 ° C i 60 ° C u trajanju od 1 minute, i potapanje plodova u destiliranu vodu na dvije temperature (22 i 60 ° C) u trajanju od 1 minute. Najveće zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupne hidroksicinaminske kiseline i ukupni flavonoli) dobiveno je u sušenim plodovima svih sorti šljive obrađenih kemijskom i termičkom predobradom, dok su najmanje vrijednosti utvrđene u plodovima prethodno obrađenim abrazijom.

drying, plum, pre-treatments, total phenols, total flavonols, total hydroxycinnamic acids

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (4)

2020.

817-825

objavljeno

1332-9049

/10.5513/JCEA01/21.4.2792

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice
Indeksiranost