Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Botanical origin and physico-chemical properties of winter savory (Satureja montana L.) unifloral honey (CROSBI ID 697782)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija Botanical origin and physico-chemical properties of winter savory (Satureja montana L.) unifloral honey // Archives of Industrial Hygiene and Toxicology Vol.71/Suppl.1/pp.1-58: Institute for Medical Research and Occupational Health, 2020, 40-40. 2020. str. 40-40

Podaci o odgovornosti

Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija

engleski

Botanical origin and physico-chemical properties of winter savory (Satureja montana L.) unifloral honey

Povezanost klimatskih i pedoloških uvjeta sa specifičnim florističkim sastavom značajno utječu na svojstva meda. Područje Dalmacije zbog specifičnosti mediteranske i submediteranske klime prepoznato je po medonosnoj flori koja omogućava proizvodnju raritetnih vrsta meda među koje svakako spada med od vriska. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi botaničko podrijetlo te fizikalno-kemijska i senzorska svojstva meda od vriska. Ukupno je analizirano 38 uzoraka s područja Dalmacije prikupljenih u razdoblju od 2014 do 2019 godine. Physico- chemical analyses (water content, electrical conductivity, HMF content) were conducted in accordance with Harmonized methods of the International Honey Commission (IHC, 2009). Qualitative melissopalynological analysis was performed according to the method by Von der Ohe (2004). U peludnom spektru analiziranih uzoraka, uz pelud vriska (S. montana), ustanovljena je pelud biljaka iz porodice Apiaceae, Rhamnus spp., Centaurea spp., Trifolium pratense, Allium spp., Liliaceae, Lotus corniculatus. Na osnovu melisopalinoloških analiza, udio se peludi vriska kretao od 22 do 80 % sa srednjom vrijednošću od 51 %. Prosječni je udio vode u uzorcima meda iznosio 17, 2%, električna provodnost 0, 34 mS/cm, dok je sadržaj HMF-a iznosio 6, 8 mg/kg. Senzorskom je analizom utvrđeno da boja meda varira od svijetlo do tamno jantarne. Miris meda je srednje do jakog intenziteta, po suhom bilju, po vlažnoj zemlji. Okus je srednje do jako postojan, srednje sladak sa slabom kiselošću i slabo do srednje izraženom gorčinom. Iako je med od vriska moguće proizvesti i na području sjevernog Jadrana, međutim pašni je potencijal značajno veći na području Dalmacije, što se očituje u postizanju visoke uniflornosti kao i na izražajnosti senzorskih svojstava.

honey ; melissopalynology ; Dalmatia, winter savory

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

40-40.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Archives of Industrial Hygiene and Toxicology Vol.71/Suppl.1/pp.1-58: Institute for Medical Research and Occupational Health, 2020, 40-40

Podaci o skupu

3rd International Congress on Food Safety and Quality: Food, Health and Climate Changes

poster

10.11.2020-13.11.2020

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano