Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem (CROSBI ID 438006)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Daničić, Martina
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem
Soljenje i salamurenje su kemijski oblici konzerviranja mesa koji svojom konzervirajućom ulogom sprječavaju kvarenje mesa te poboljšavaju senzorska i organoleptička svojstva mesa. Razlika soljenja i salamurenja je u tome što soljenje podrazumijeva upotrebu soli za konzerviranje mesa, a salamurenje je način konzerviranja smjesom kuhinjske soli, nitrata, nitrita, askorbinske kiseline i drugih sastojaka. Salamurenje se pretežito primjenjuje za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, kobasica i mesnih konzervi, dok se soljenje upotrijebljava za konzerviranje proizvoda u domaćinstvu i u industrijskoj proizvodnji. Cilj ovog rada jeste objasniti procese soljenja i salamurenja mesa.
konzerviranje ; soljenje ; salamurenje
nije evidentirano
engleski
Meat Curing and Salting
nije evidentirano
canning ; salting ; curing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek