Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem (CROSBI ID 438006)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Daničić, Martina Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem / Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Daničić, Martina

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem

Soljenje i salamurenje su kemijski oblici konzerviranja mesa koji svojom konzervirajućom ulogom sprječavaju kvarenje mesa te poboljšavaju senzorska i organoleptička svojstva mesa. Razlika soljenja i salamurenja je u tome što soljenje podrazumijeva upotrebu soli za konzerviranje mesa, a salamurenje je način konzerviranja smjesom kuhinjske soli, nitrata, nitrita, askorbinske kiseline i drugih sastojaka. Salamurenje se pretežito primjenjuje za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, kobasica i mesnih konzervi, dok se soljenje upotrijebljava za konzerviranje proizvoda u domaćinstvu i u industrijskoj proizvodnji. Cilj ovog rada jeste objasniti procese soljenja i salamurenja mesa.

konzerviranje ; soljenje ; salamurenje

nije evidentirano

engleski

Meat Curing and Salting

nije evidentirano

canning ; salting ; curing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15

30.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija