Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova (CROSBI ID 287323)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Lenart, Lidija ; Moslavac, Tihomir ; Jager, Nina Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 6; 475-483. doi: 10.31727/m.22.6.2

Podaci o odgovornosti

Lenart, Lidija ; Moslavac, Tihomir ; Jager, Nina

hrvatski

Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova

Organski uzgojene biljke uljarica i orašasti plodovi te proizvodi njihove prerade su zbog svojih nutritivnih vrijednosti, odličnog okusa i pozitivnih učinaka na zdravlje sve omiljeniji današnjim potrošačima. Mnogi od tih proizvoda se mogu dobiti uz minimalno procesiranje, a budući da nisu termički tretirani, zanimljivo je da imaju vrlo veliki stupanj mikrobiološke čistoće. U ovom radu opisani su proizvodi organski uzgojenih uljarica s obzirom na njihovu nutritivnu i energetsku vrijednost te mikrobiološku ispravnost. Opisana su svojstva ulja i maslaca biljaka uljarica i orašastih plodova te njihovi nusproizvodi, koji se dobivaju postupkom hladnog prešanja. U radu su prikazani i rezultati ispitivanja mikrobiološke ispravnosti navedenih proizvoda te usporedba dobivenih parametara s normama koje propisuje Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13, 115/18).

hladno prešana ulja ; organski namazi ; organski proteini ; mikrobiološka ispravnost

nije evidentirano

engleski

Nutritive properties and microbiological integrity of organically grown oilseeds and nuts

nije evidentirano

cold pressed oil ; organic butter ; organic protein ; microbial quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22 (6)

2020.

475-483

objavljeno

1332-0025

1848-8323

10.31727/m.22.6.2

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice