Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na mehanička i senzorska svojstava minimalno obrađenog krumpira (CROSBI ID 437912)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jendrijev, Antonija Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na mehanička i senzorska svojstava minimalno obrađenog krumpira / Filip Dujmić (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Jendrijev, Antonija

Filip Dujmić

hrvatski

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na mehanička i senzorska svojstava minimalno obrađenog krumpira

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) u kombinaciji sa natrij askorbatom na senzorska, teksturalna svojstva i stabilnost minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom 15 dana skladištenja. Krumpir je oguljen i narezan na ploške te tretiran otopinom natrijeva askorbata i podvrgnut tretmanu visokim hidrostatskim tlakom pri 100 ; 200 ; 300 i 400 MPa u trajanju od 1, 3 i 5 minuta te je pakiran u vakuumu i skladišten na 4 °C. Tijekom skladištenja MPK, 1., 5., 8., 11, i 15. dan pratila se ukupna suha tvar, pH vrijednost, boja, tekstura, i senzorska ocjena. Na ukupnu suhu tvar statistički značajan utjecaj imao je primijenjeni tlak neovisno o vremenu tretmana. Tretman VHT pri tlakovima većim od 100 MPa utjecao je na promjenu pH. Svi tretirani uzorci tijekom cijelog skladištenja imali su višu vrijednost svjetline L*. Tvrdoća se nije mijenjala kroz cijeli period skladištenja neovisno o tretmanu, također nije primijećen statistički značajan utjecaj primijenjenog tretmana na elastičnost. Za sprečavanje posmeđivanja efikasnim su se pokazali svi tretmani neovisno o tretmanu i vremenu trajanja. VHT uz sprječavanje posmeđivanja pokazao se efikasan u sprječavanju razvoja nekarakterističnog i stranog mirisa tijekom cijelog perioda skladištenja.

visoki hidrostatski tlak, krumpir, minimalna obrada, boja, senzorska svojstva, tekstura

nije evidentirano

engleski

Effect of high hydrostatic pressure on mechanical and sensory properties of minimally processed potatoes

nije evidentirano

high hydrostatic pressure, potato, minimally processing, , sensory evaluation, textural properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

23.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija