Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na mehanička i senzorska svojstava minimalno obrađenog krumpira (CROSBI ID 437911)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Glogoški, Karlo
Filip Dujmić
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na mehanička i senzorska svojstava minimalno obrađenog krumpira
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj vremena tretmana, amplitude i frekvencije primijenjenog ultrazvuka visokog intenziteta na kvalitetu i stabilnost minimalno obrađenog krumpira tijekom 8 dana skladištenja. Krumpir je oguljen i narezan na ploške, tretiran ultrazvukom u 2 % otopini natrijeva askorbata te vakumiran i skladišten na 4 °C. Ploške krumpira su tretirane ultrazvukom frekvencije 37 i 80 kHz, amplitudama od 30 %, 70 % i 100 %, tijekom 15, 30 45 i 60 minuta. Tijekom vremena skladištenja od 8 dana pratili su se fizikalno kemijski parametri (ukupna suha tvar, pH), boja, tekstura i senzorska svojstva ploški. Veći utjecaj na sprječavanje enzimskog posmeđivanja utvrđen je primjenom frekvencije od 37 kHz i ona je izabrana za nastavak istraživanja. Na ukupnu suhu tvar najveći utjecaj je imalo vrijeme skladištenja i toplinska obrada. Tretmanom ultrazvukom pri amplitudi od 70 % i vremenu od 30 minuta postignuta je stabilnost pH koja u protivnom opada kroz period skladištenja. Za održavanje kvalitete MPK najpogodniji se pokazao tretman ultrazvukom frekvencije od 37 kHz amplitude 70 % uz vrijeme tretmana od 15 minuta jer je pri tom tretmanu ostvareno najbolje očuvanje senzorskih svojstava, boje, kolorimetrijski s najvišom L* vrijednosti, i teksture ploški koja je ostala gotovo nepromijenjena, uz povećanje kremoznosti.
krumpir, minimalno procesiranje, posmeđivanje, ultrazvuk, senzorska ocjena, mehanička svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound on mechanical and sensory properties of minimally processed potatoes
nije evidentirano
potato, minimally processing, browning, ultrasound, sensory evaluation, mechanicalproperties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
23.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb