Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira (CROSBI ID 437910)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Žigolić, Adrijana Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira / Filip Dujmić (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Žigolić, Adrijana

Filip Dujmić

hrvatski

Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira

Svrha ovog rada bila je istražiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) u kombinaciji s natrij askorbatom na kvalitetu i stabilnost teksture minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom 15 dana skladištenja pri 4 °C te ga usporediti sa MPK tretiranim samo natrij askorbatom. Tijekom skladištenja 1., 8., 11. i 15. dan u uzorcima sirovog MPK određeni su ukupna suha tvar, pH, tekstura te senzorska ocjena teksture i mirisa. Također na termički obrađenim uzorcima kuhanjem i prženjem provedena je senzorska analiza teksture i mirisa. Primjenom kombiniranog tretmana natrij askorbatom i VHT nije došlo do statistički značajnih promjena u tvrdoći kroz svih 15. dana skladištenja (p = 0, 0854) uz očuvanje senzorskih svojstava kroz čitav period skladištenja, dok kod MPK tretiranog samo natrij askorbatom nakon 11. dana skladištenja dolazi do značajnog pada tvrdoće (p = 0, 0019) i kvarenja uzorka.

tekstura, visoki hidrostatski tlak, krumpir, minimalno procesirano voće i povrće

nije evidentirano

engleski

Influence of application of high hydrostatic pressure on texture of minimally processed potato

nije evidentirano

texture, high hydrostatic pressure, potato, minimally processed fruits and vegetables, texture, high hydrostatic pressure

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

01.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija