Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj fotoperioda, retardanta rasta i gnojidbe na rast ulončenog oštrolisnog zvjezdana Aster novae-angliae L. (CROSBI ID 99297)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vršek, Ines ; Židovec, Vesna ; Čoga, Lepomir Utjecaj fotoperioda, retardanta rasta i gnojidbe na rast ulončenog oštrolisnog zvjezdana Aster novae-angliae L. // Agronomski glasnik, 63 (2001), 6; 291-303

Podaci o odgovornosti

Vršek, Ines ; Židovec, Vesna ; Čoga, Lepomir

hrvatski

Utjecaj fotoperioda, retardanta rasta i gnojidbe na rast ulončenog oštrolisnog zvjezdana Aster novae-angliae L.

Oštrolisni zvjezdan (Aster novae-angliae L.) ima potencijal kao cvatuća lončanica, ali su mnogobrojni kultivari previsoki za uzgoj u posudama. Utjecaj fotoperioda, retardanta rasta i gnojidbe na rast ulončenog oštrolisnog zvjezdana cv. 'September Ruby' istraživan je u razdoblju od 1992. do 1994. godine. Biljke su uzgajane u uvjetima prirodne duljine dana i pod skraćenom duljinom dana u dva odvojena dvofaktorijelna pokusa po slučajnom bloknom rasporedu u pet ponavljanja. Glavni faktor bila je primjena retardanta s dvije razine dodanog daminozida, a podfaktor gnojidba. Postrane reznice su dvadeset dana nakon ukorjenjivanja i sadnje u lonce volumena 300 ml prskane s 0, 2 i 0, 4%-tnom otopinom daminozida (Alar 85) i prihranjene s 1, 5%-tnom otopinom tekućeg mineralnog gnojiva Fertina C. Nakon 14 dana biljke su još jednom prihranjene s 1, 5% otopinom Fertine C. Primjena daminozida utjecala je na smanjenje visine biljaka u uvjetima prirodne duljine dana. Biljke tretirane 0, 4%-tnom otopinom daminozida bile su do 14% niže u odnosu na kontrolu. Značajnije smanjenje promjera biljaka daminozid je uzrokovao samo u 1994. godini u uvjetima skraćene duljine dana. Gnojidba je utjecala na povećanje promjera za 5, 4% u odnosu na kontrolu u uvjetima prirodne duljine dana u 1993. godini, a 21, 3% u uvjetima skraćenog dana 1994. godine.

Aster novae-angliae L. ; fotoperiod ; retardant rasta ; gnojidba

nije evidentirano

engleski

Influence of the photoperiod, growth retrdant and fertilizer application upon the growth of container-grown new england aster Aster novae-angliae L.

nije evidentirano

Aster novae-angliae L. ; photoperiod ; growth retardant ; fertilizer application

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63 (6)

2001.

291-303

objavljeno

0002-1954

1848-8900

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice