Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na boju minimalno procesiranog krumpira (CROSBI ID 437909)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pejić, Ana Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na boju minimalno procesiranog krumpira / Filip Dujmić (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Pejić, Ana

Filip Dujmić

hrvatski

Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na boju minimalno procesiranog krumpira

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) na sprječavanje posmeđivanja minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom skladištenja. MPK je najprije uronjen na 3 minute u 2%-tnu otopinu natrijeva askorbata (Na-Ask) nakon čega je tretiran VHT-om od 400 MPa u trajanju od 3 minute. Utjecaj VHT-a se uspoređivao s uzorcima MPK koji su tretirani samo s 2%-tnom otopinom natrijeva askorbata pod istim uvjetima. Skladištenje je trajalo ukupno 15 dana, a 1., 8., 11. i 15. dan provedena su mjerenja parametara boje, pH, ukupne suhe tvari (%) i senzorski je ocijenjena boja prije i nakon toplinske obrade kuhanja i prženja. Iako senzorski nije primijećena značajnija razlika u boji između uzoraka tretiranih VHT-om i netretiranih, jedino u uzorcima tretiranim VHT-om nije došlo do kvarenja nakon 15 dana skladištenja. Temeljem svih rezultata može se zaključiti kako VHT ima određene pozitivne učinke na parametre boje i ukupnu kvalitetu MPK.

boja, posmeđivanje, visoki hidrostatski tlak, natrijev askorbat, minimalno procesirani krumpir, prženje, kuhanje

nije evidentirano

engleski

Influence of application of high pressure on the color of minimally processed potato

nije evidentirano

color, browning, high hydrostatic pressure, sodium ascorbate, minimally processed potato, frying, cooking

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

01.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija