Određivanje interakcije bakrovih iona i proteina CrdA iz bakterije Helicobacter pylori (CROSBI ID 437903)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Faletar, Mihovil
Matković-Čalogović, Dubravka
Kekez, Ivana
hrvatski
Određivanje interakcije bakrovih iona i proteina CrdA iz bakterije Helicobacter pylori
Proučavan je protein CrdA humanog patogena bakterije Helicobacter pylori. Smatra se da protein CrdA sudjeluje u transportu iona bakra. U svrhu ispitivanja mehanizma regulacije iona bakra u H. pylori i dobivanja proteina CrdA provedena je prekomjerna ekspresija dva fuzijska proteina SUMO-G-CrdA i GST-CrdA u bakteriji Escherichia coli. Provedena su pročišćavanja fuzijskih i porezanih proteina pomoću afinitetne kromatografije, gel- filtracije i ionsko- izmjenjivačke kromatografije. Optimizirane su metode rezanja i pročišćavanja u svrhu dobivanja što čišćih uzoraka proteina CrdA. Ispitana je stabilnost fuzijskog proteina SUMO- GCrdA mjerenjem temperature denaturacije proteina pri različitim uvjetima kao i DLS metodom. Ustanovljeno je da je najveća stabilnost fuzijskog proteina u otopini koja sadrži Cu2+ ione što bi moglo upućivati na stvaranje interakcije između proteina CrdA i Cu2+ iona. Ispitivanjem interakcije proteina CrdA i Cu2+ iona mikrotermoforezom određena je konstanta disocijacije kompleksa CrdA:Cu2+ koja iznosi 7, 98 (± 1, 94) mikromol dm-3 .
bakar, CrdA, Helicobacter pylori, humani patogen, mikrotermoforeza
nije evidentirano
engleski
Determination of interaction of copper ions and CrdA protein from Helicobacter pylori
nije evidentirano
copper, CrdA, Helicobacter pylori, human patogen, microscale thermophoresis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb