Permakultura i voćarstvo (CROSBI ID 287185)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Batelja Lodeta, Kristina ; Jantol, Alina ; Šakić Bobić, Branka ; Očić, Vesna ; Gadže, Jelena ; Bolarić, Snježana ; Gugić, Josip
hrvatski
Permakultura i voćarstvo
Permakultura je svjesno oblikovanje i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava te zauzima svoje mjesto i značajna je u suvremenoj poljoprivredi i tranziciji prema samoodrživosti. Obzirom na poljoprivrednu proizvodnju, permakultura se trudi dati praktična rješenja u proizvodnji hrane koja su vezana uz ekološku održivost promjenom socijalno - ekonomske slike svijeta uz promjenu kulture, pristupa tehnologiji i promjenu ekonomije. Kroz načela permakulture dolazi do integracije ljudi i krajolika, koji na održivi način osiguravaju hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe. Posao voćara se uvelike mijenja ako preuzme permakulturni svjetonazor od načina tehnologije uzgoja do plasmana proizvoda na tržište gdje se pored voća plasiraju i različiti drugi proizvodi. Koristi ostvarene ovakvim sustavima gospodarenja ne mogu se mjeriti s onima ostvarenima intenzivnim načinom uzgoja.
agroekologija, permakultura, samoodrživost, tranzicija, voćarstvo
Rad je nastao iz Završnog rada 'Permakultura i voćarstvo' Aline Jantol na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskog fakulteta.
engleski
Permaculture and fruit growing
nije evidentirano
agroecology, fruit growing, permaculture, sustainability, transition
nije evidentirano