Pregled bibliografske jedinice broj: 1098170
Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara Graševine (Vitis vinifera l.)
Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara Graševine (Vitis vinifera l.) // Poljoprivreda (Osijek), 26 (2020), 2; 43-49 doi:10.18047/poljo.26.2.5 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1098170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na
opskrbljenost biljnim hranivima kultivara
Graševine (Vitis vinifera l.)
(The influence of mycorrizal fungi inoculation on
the Graševina (Vitis vinifera l.))
Autori
Mesić, Josip ; Karoglan, Marko ; Slunjski, Sanja ; Svitlica, Brankica ; Budimir, Ankica ; Miličević, Borislav ; Kujundžić, Toni
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 26
(2020), 2;
43-49
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
vinova loza ; Graševina ; mikoriza ; biljna hraniva ; Vinogorje Kutjevo
(grapevine ; Graševina ; mycorrhiza ; plant nutrients ; Kutjevo Vineyards)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak živoga mikoriznog cjepiva na dinamiku opskrbljenosti biljnim hranivima vinove loze. Pokus je proveden na kultivaru Graševina (Vitis vinifera L.), cijepljenome na podlozi SO4 u uvjetima Vinogorja Kutjevo. Uzgojni oblik je Guyot, s opterećenjem od 10 pupova. U neposrednu blizinu korijenova sustava inokulirano je 20 ml mikorizne suspenzije koja sadrži oko 2000 propagacijskih jedinica živoga mikoriznog micelija. Istraživanje je provedeno u dvama klimatski vrlo različitim godinama. Prvu godinu istraživanja (2014.) karakterizirale su obilne oborine i manje sunčanih dana, što je rezultiralo kasnijom tehnološkom zrelošću grožđa od 34 dana u odnosu na 2015. godinu, koja je u periodu dozrijevanja grožđa bila iznadprosječno topla i suha. U obje godine istraživanja, u uvjetima slabe opskrbljenosti tla organskom tvari, fosforom i kalijem, mikorizna simbioza utjecala je na veći sadržaj fosfora i kalija u suhoj tvari list kultivara Graševine. U godini s više oborina i manje topline utvrđen je veći sadržaj dušika u listovima trsova s mikoriznom simbiozom. U suhim i toplim uvjetima tijekom cijeloga perioda dozrijevanja grožđa povećan je sadržaj kalcija, a opravdano veći sadržaj cinka, mangana i željeza utvrđen je u periodu neposredno prije tehnološke zrelosti grožđa. Nije utvrđen pozitivan utjecaj mikorize na urod, sadržaj šećera i ukupnu kiselost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Toni Kujundžić
(autor)
Sanja Slunjski
(autor)
Marko Karoglan
(autor)
Ankica Budimir
(autor)
Brankica Svitlica
(autor)
Borislav Miličević
(autor)
Josip Mesić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- DOAJ
- HRČAK