Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara Graševine (Vitis vinifera l.) (CROSBI ID 287177)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mesić, Josip ; Karoglan, Marko ; Slunjski, Sanja ; Svitlica, Brankica ; Budimir, Ankica ; Miličević, Borislav ; Kujundžić, Toni Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara Graševine (Vitis vinifera l.) // Poljoprivreda (Osijek), 26 (2020), 2; 43-49. doi: 10.18047/poljo.26.2.5

Podaci o odgovornosti

Mesić, Josip ; Karoglan, Marko ; Slunjski, Sanja ; Svitlica, Brankica ; Budimir, Ankica ; Miličević, Borislav ; Kujundžić, Toni

hrvatski

Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara Graševine (Vitis vinifera l.)

Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak živoga mikoriznog cjepiva na dinamiku opskrbljenosti biljnim hranivima vinove loze. Pokus je proveden na kultivaru Graševina (Vitis vinifera L.), cijepljenome na podlozi SO4 u uvjetima Vinogorja Kutjevo. Uzgojni oblik je Guyot, s opterećenjem od 10 pupova. U neposrednu blizinu korijenova sustava inokulirano je 20 ml mikorizne suspenzije koja sadrži oko 2000 propagacijskih jedinica živoga mikoriznog micelija. Istraživanje je provedeno u dvama klimatski vrlo različitim godinama. Prvu godinu istraživanja (2014.) karakterizirale su obilne oborine i manje sunčanih dana, što je rezultiralo kasnijom tehnološkom zrelošću grožđa od 34 dana u odnosu na 2015. godinu, koja je u periodu dozrijevanja grožđa bila iznadprosječno topla i suha. U obje godine istraživanja, u uvjetima slabe opskrbljenosti tla organskom tvari, fosforom i kalijem, mikorizna simbioza utjecala je na veći sadržaj fosfora i kalija u suhoj tvari list kultivara Graševine. U godini s više oborina i manje topline utvrđen je veći sadržaj dušika u listovima trsova s mikoriznom simbiozom. U suhim i toplim uvjetima tijekom cijeloga perioda dozrijevanja grožđa povećan je sadržaj kalcija, a opravdano veći sadržaj cinka, mangana i željeza utvrđen je u periodu neposredno prije tehnološke zrelosti grožđa. Nije utvrđen pozitivan utjecaj mikorize na urod, sadržaj šećera i ukupnu kiselost.

vinova loza ; Graševina ; mikoriza ; biljna hraniva ; Vinogorje Kutjevo

nije evidentirano

engleski

The influence of mycorrizal fungi inoculation on the Graševina (Vitis vinifera l.)

nije evidentirano

grapevine ; Graševina ; mycorrhiza ; plant nutrients ; Kutjevo Vineyards

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26 (2)

2020.

43-49

objavljeno

1330-7142

1848-8080

10.18047/poljo.26.2.5

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost