Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline (CROSBI ID 437876)

Ocjenski rad | diplomski rad

Folo, Franka Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline / Perinović Jozić, Sanja (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Folo, Franka

Perinović Jozić, Sanja

hrvatski

Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline

Modifikacija svojstava polilaktidne kiseline (PLA) provedena je dodatkom modificiranih mljevenih koštica masline (mMKM) s ciljem priprave biorazgradljivog kompozita. Uspješno su pripravljeni polimerni kompoziti svih sastava pomoći na ekstruderu s rotirajućim cilindrom. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) je primijenjena u istraživanju utjecaja različitih udjela mMKM na toplinska svojstva i kristalnost PLA. Toplinska svojstva i kristalnost PLA u kompozitima PLA/mMKM ukazuju na slabe interakcije između punila i kompozita. Punilo mMKM u kompozitima PLA/mMKM ima samo ulogu zamjene dijela skupljeg materijala s jeftinijim. Toplinska postojanost kompozita istraživana je primjenom neizotermne termogravimetrije (TG). Kompoziti PLA/mMKM se razgrađuju do tri stupnja razgradnje. mMKM pogoršava toplinsku postojanost polimernih kompozita. Buduća istraživanja treba usmjeriti k promijeni modifikatora ili postupka modifikacije površine MKM kako bi se uspostavile jače interakcije između punila i polimerne matrice čime bi se dobila bolja svojstva polimernog materijala.

polilaktidna kiselina ; modificirane mljevene koštice masline ; toplinska svojstva ; kristalnost ; toplinska postojanost

nije evidentirano

engleski

Thermal properties of poly(lactic acid)/modified olive stone flour composites

nije evidentirano

polylactid acid ; modified ground olive stones ; thermal properties ; crystallinity ; thermal stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

27.11.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo