Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline (CROSBI ID 437876)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Folo, Franka
Perinović Jozić, Sanja
hrvatski
Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline
Modifikacija svojstava polilaktidne kiseline (PLA) provedena je dodatkom modificiranih mljevenih koštica masline (mMKM) s ciljem priprave biorazgradljivog kompozita. Uspješno su pripravljeni polimerni kompoziti svih sastava pomoći na ekstruderu s rotirajućim cilindrom. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) je primijenjena u istraživanju utjecaja različitih udjela mMKM na toplinska svojstva i kristalnost PLA. Toplinska svojstva i kristalnost PLA u kompozitima PLA/mMKM ukazuju na slabe interakcije između punila i kompozita. Punilo mMKM u kompozitima PLA/mMKM ima samo ulogu zamjene dijela skupljeg materijala s jeftinijim. Toplinska postojanost kompozita istraživana je primjenom neizotermne termogravimetrije (TG). Kompoziti PLA/mMKM se razgrađuju do tri stupnja razgradnje. mMKM pogoršava toplinsku postojanost polimernih kompozita. Buduća istraživanja treba usmjeriti k promijeni modifikatora ili postupka modifikacije površine MKM kako bi se uspostavile jače interakcije između punila i polimerne matrice čime bi se dobila bolja svojstva polimernog materijala.
polilaktidna kiselina ; modificirane mljevene koštice masline ; toplinska svojstva ; kristalnost ; toplinska postojanost
nije evidentirano
engleski
Thermal properties of poly(lactic acid)/modified olive stone flour composites
nije evidentirano
polylactid acid ; modified ground olive stones ; thermal properties ; crystallinity ; thermal stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
27.11.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split