Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih koštica masline (CROSBI ID 437875)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Beljo, Ivona
Perinović Jozić, Sanja
hrvatski
Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih koštica masline
U ovom radu provedena je esterifikacija površine mljevenih koštica masline (MKM) sa stearinskom kiselinom (SA). Dokazivanje provedene reakcije esterifikacije površine punila izvršeno je pomoću infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FT-IR). Uočene promjene FT-IR spektra modificiranih koštica masline (mMKM) u odnosu na MKM jasno ukazuju na uspješno proveden postupak esterifikacije nakon čega se modificirano punilo upotrijebilo za pripravu kompozita s polilaktidnom kiselinom (PLA). FT-IR spektroskopija je također upotrijebljena za ispitivanje interakcija između PLA i mMKM. Dodatak kao i povećanje sadržaja modificiranog punila nije dovelo do uspostave interakcija između komponenata kompozita, pa se buduća istraživanja moraju usmjeriti prema drugim modifikatorima ili postupcima modificiranja kako bi se dobili PLA kompoziti što boljih svojstava.
polilaktidna kiselina ; mljevene koštice masline ; stearinska kiselina ; ekstrudiranje ; infracrvena spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Preparation of poly(lactic acid) composites with modified olive stone flour
nije evidentirano
poly(lactic acid) ; olive stone flour ; stearic acid ; extrusion ; infrared spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
28.10.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split