Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija proteina i membrana ljuske jaja (CROSBI ID 437853)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zajec, Marko Izolacija proteina i membrana ljuske jaja / Strelec, Ivica (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Zajec, Marko

Strelec, Ivica

hrvatski

Izolacija proteina i membrana ljuske jaja

Cilj ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost proizvodnje visokovrijednih proteina i membrana iz ljuske jaja kao otpada poljoprivredno- prehrambene industrije. U tu svrhu ljuska jaja je podvrgnuta dvostupanjskom procesu obrade, pri čemu su u prvom stupnju obrade izdvojeni visokovrijedni proteini bjelanjka, a u drugom stupnju membrane jaja. Pronađeno je da se ekstrakcijom proteina prianjajućeg sloja bjelanjka iz ljuske jaja u potpunosti ekstrahiraju proteini bjelanjka pri čemu prosječan prinos proteina iznosi 16, 10 ± 3, 44 mg proteina po gramu ljuske jaja, a aktivnost antimikrobnog enzima lizozima u iznosu od 4585, 21 ± 1251, 84 U/g. Analiza uvjeta skladištenja ljuske jaja kao otpada na stabilnost proteina prianjajućeg sloja bjelanjka i aktivnost lizozima pokazala je da je ljusku jaja kao otpad poželjno čuvati pri -20 °C ukoliko se ista neće odmah koristiti za ekstrakciju proteina. Kiselinska obrada ljuske jaja, 5 % kloridnom tijekom 2 h ili 10 % octenom i 15 % o-fosfornom kiselinom tijekom 3 h, pokazuje se pogodnom za potpuno oslobađanje membrana od ljuske jaja pri čemu se postižu prinosi od najmanje 2, 9 g membrana na 100 g ljuske jaja. Proizvedene membrane razlikuju se u sastavu organske tvari i sposobnosti kapaciteta vezanja vode obzirom na primijenjenu kiselinu.

ljuska jaja ; membrana jaja ; proteini prianjajućeg sloja bjelanjka ; lizozim ; kiselinska obrada

nije evidentirano

engleski

Isolation of proteins and membranes from the egg shell

nije evidentirano

eggshells ; eggshell membrane ; adherent egg white proteins ; lysozyme ; acid treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

14.12.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija