Izolacija proteina i membrana ljuske jaja (CROSBI ID 437853)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zajec, Marko
Strelec, Ivica
hrvatski
Izolacija proteina i membrana ljuske jaja
Cilj ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost proizvodnje visokovrijednih proteina i membrana iz ljuske jaja kao otpada poljoprivredno- prehrambene industrije. U tu svrhu ljuska jaja je podvrgnuta dvostupanjskom procesu obrade, pri čemu su u prvom stupnju obrade izdvojeni visokovrijedni proteini bjelanjka, a u drugom stupnju membrane jaja. Pronađeno je da se ekstrakcijom proteina prianjajućeg sloja bjelanjka iz ljuske jaja u potpunosti ekstrahiraju proteini bjelanjka pri čemu prosječan prinos proteina iznosi 16, 10 ± 3, 44 mg proteina po gramu ljuske jaja, a aktivnost antimikrobnog enzima lizozima u iznosu od 4585, 21 ± 1251, 84 U/g. Analiza uvjeta skladištenja ljuske jaja kao otpada na stabilnost proteina prianjajućeg sloja bjelanjka i aktivnost lizozima pokazala je da je ljusku jaja kao otpad poželjno čuvati pri -20 °C ukoliko se ista neće odmah koristiti za ekstrakciju proteina. Kiselinska obrada ljuske jaja, 5 % kloridnom tijekom 2 h ili 10 % octenom i 15 % o-fosfornom kiselinom tijekom 3 h, pokazuje se pogodnom za potpuno oslobađanje membrana od ljuske jaja pri čemu se postižu prinosi od najmanje 2, 9 g membrana na 100 g ljuske jaja. Proizvedene membrane razlikuju se u sastavu organske tvari i sposobnosti kapaciteta vezanja vode obzirom na primijenjenu kiselinu.
ljuska jaja ; membrana jaja ; proteini prianjajućeg sloja bjelanjka ; lizozim ; kiselinska obrada
nije evidentirano
engleski
Isolation of proteins and membranes from the egg shell
nije evidentirano
eggshells ; eggshell membrane ; adherent egg white proteins ; lysozyme ; acid treatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
14.12.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek