Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE (CROSBI ID 437850)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Siroglavić, Dominik HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE / Marijanović, Zvonimir (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2019

Podaci o odgovornosti

Siroglavić, Dominik

Marijanović, Zvonimir

hrvatski

HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE

Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda usljed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevisuizolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2 v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS).Najzastupljeniji spojevi u istraživanom meduuzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9-43, 9%), 2-furankarboksaldehid (furfural ; 16, 3%), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malinaketon(4-(4-hidroksifenil)butan-2-on (0, 9%)).

med, hlapljivi spojevi, sok od maline, GC-MS, HS-SPME, USE

nije evidentirano

engleski

VOLATILE COMPOUNDS OF HONEY WITH THE ADDITION OF RASPBERRY JUICE

nije evidentirano

honey, volatile compounds, raspberry juice, GC-MS, HS-SPME, USE

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

26.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija