HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE (CROSBI ID 437850)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Siroglavić, Dominik
Marijanović, Zvonimir
hrvatski
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE
Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda usljed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevisuizolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2 v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS).Najzastupljeniji spojevi u istraživanom meduuzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9-43, 9%), 2-furankarboksaldehid (furfural ; 16, 3%), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malinaketon(4-(4-hidroksifenil)butan-2-on (0, 9%)).
med, hlapljivi spojevi, sok od maline, GC-MS, HS-SPME, USE
nije evidentirano
engleski
VOLATILE COMPOUNDS OF HONEY WITH THE ADDITION OF RASPBERRY JUICE
nije evidentirano
honey, volatile compounds, raspberry juice, GC-MS, HS-SPME, USE
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
26.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split