Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk (CROSBI ID 437848)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pupačić, Josipa Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk / Marijanović, Zvonimir (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Pupačić, Josipa

Marijanović, Zvonimir

hrvatski

Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk

Bosanski sudžuk, suha fermentirana kobasica, proizvodi se u većini dijelova Bosne i Hercegovine, i jedna je od tradicionalnihh kobasica na tom području. Tijekom procesiranja fermentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimatske i neenzimatske reakcije koje dovode do povećanja koncentracije hlapljivih komponenata aroma. Te komponente su odgovorne za specifične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda. Za ekstrakciju hlapljivih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine (HS-SPME-Headspace-Solid Phase Microextraction). Uzorci hlapljivih spojeva su analizirani plinskom kromatografijom spektrometrijom masa (GC-MS-Gas chromatography-mass spectrometry). U svim testiranim uzorcima kobasice terpeni su bili najzastupljeniji spojevi i to: limonen (21, 36-27, 05 %) , te δ-3-karen (16, 25-16, 73 %)

Bosanski sudžuk, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome

nije evidentirano

engleski

Characterization of volatile compounds from dry fermented sausage Bosanski sudžuk

nije evidentirano

Bosanski sudžuk, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

31.10.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija