HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA OD FACELIJE PRIJE I POSLIJE ZAGRIJAVANJA (CROSBI ID 437845)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vlaić, Ivan
Marijanović, Zvonimir
Kranjac, Marina
hrvatski
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA OD FACELIJE PRIJE I POSLIJE ZAGRIJAVANJA
Mnogi spojevi biološkog i botaniĉkog podrijetla u medu nisu stabilni, naroĉito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom sazrijevanja meda, njegova skladištenja i zagrijavanja. U ovom radu se istraživao utjecaj zagrijavanja na sastav i sadržaj hlapljivih spojevau medu od facelije. Uzorak meda se zagrijavaona 150 °C (5 min) bez dodatka vode. Hlapljivi spojevi ekstrahirani su pomoću diklormetanskog otapala postupkom ultrazvuĉne ekstrakcije(USE)pri sobnoj temperaturi. Ekstrakti su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija(GC-MS). Siringaldehid, biomarker meda od facelije se pokazao stabilnim tijekom procesa zagrijavanja do temperature 150 °C. Dominantni spojevi identificirani u diklormetanskom ekstraktu dobiveni nakon zagrijavanja meda na 150 °C su 5-hidroksimetilfurfural i piranski derivat 2, 3-dihidro-3, 5-dihidroksi-6-metil-4H-piran-4-on.
med od facelije, zagrijavanje, USE, GC-MS, isparljivi spojevi
nije evidentirano
engleski
VOLATILE COMPOUNDS OF PHACELIA (Phacelia tanacetifolia Benth.) HONEY BEFORE AND AFTER HEATING
nije evidentirano
phacelia honey, heating, USE, GC-MS volatile compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
24.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split