Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA OD FACELIJE PRIJE I POSLIJE ZAGRIJAVANJA (CROSBI ID 437845)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vlaić, Ivan HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA OD FACELIJE PRIJE I POSLIJE ZAGRIJAVANJA / Marijanović, Zvonimir (mentor); Kranjac, Marina (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Vlaić, Ivan

Marijanović, Zvonimir

Kranjac, Marina

hrvatski

HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA OD FACELIJE PRIJE I POSLIJE ZAGRIJAVANJA

Mnogi spojevi biološkog i botaniĉkog podrijetla u medu nisu stabilni, naroĉito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom sazrijevanja meda, njegova skladištenja i zagrijavanja. U ovom radu se istraživao utjecaj zagrijavanja na sastav i sadržaj hlapljivih spojevau medu od facelije. Uzorak meda se zagrijavaona 150 °C (5 min) bez dodatka vode. Hlapljivi spojevi ekstrahirani su pomoću diklormetanskog otapala postupkom ultrazvuĉne ekstrakcije(USE)pri sobnoj temperaturi. Ekstrakti su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija(GC-MS). Siringaldehid, biomarker meda od facelije se pokazao stabilnim tijekom procesa zagrijavanja do temperature 150 °C. Dominantni spojevi identificirani u diklormetanskom ekstraktu dobiveni nakon zagrijavanja meda na 150 °C su 5-hidroksimetilfurfural i piranski derivat 2, 3-dihidro-3, 5-dihidroksi-6-metil-4H-piran-4-on.

med od facelije, zagrijavanje, USE, GC-MS, isparljivi spojevi

nije evidentirano

engleski

VOLATILE COMPOUNDS OF PHACELIA (Phacelia tanacetifolia Benth.) HONEY BEFORE AND AFTER HEATING

nije evidentirano

phacelia honey, heating, USE, GC-MS volatile compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

24.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija