Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA (CROSBI ID 437844)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čikeš, Marija Ljubica PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA / Marijanović, Zvonimir (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Čikeš, Marija Ljubica

Marijanović, Zvonimir

hrvatski

PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA

Mnogi prirodni biološki aktivni spojevinisu stabilni, naročito oni hlapljive prirode, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom skladištenja i zagrijavanja. Uradu se istražuje utjecaj zagrijavanja na sastav i sadržaj hlapljivih spojeva začina origana. Uzorci začina su se zagrijavali na 150 °C (20min) bez dodavanja vode. Hlapljivi spojevi izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi(HS-SPME). Ekstrakti su analizirani plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom (GC-MS). Dominantni spoj identificiranusvim uzorcima je bio monoterpenski fenol karvakrol (5-izopropil-2-metilfenol)i seskviterpen β-bisabolen.

origano, začin, zagrijavanje, HS-SPME, GC-MS, hlapljivispojevi

nije evidentirano

engleski

PROFILE OF VOLATILES COMPOUNDS OF OREGANO SPICE BEFORE AND AFTER HEATING

nije evidentirano

oregano, spices, heating, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

24.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija