Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska (CROSBI ID 437819)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vuko, Meri
Radonić, Ani
hrvatski
Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska
Cilj ovog rada bio je istražiti antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva monoflornog meda planinskog vriska (Satureja subspicata Vis.) hrvatskog porijekla. Hlapljivi spojevi prethodno su izolirani u Zavodu za organsku kemiju ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom, USE (engl. ultrasound assisted solvent extraction) Kao otapalo korišteni su diklormetan te smjesa otapala pentan:dietil-eter (1:2, v/v). Antioksidacijska aktivnost izoliranih hlapljivih spojeva ispitana je dvjema metodama, metodom određivanja antiradikalske aktivnosti, DPPH metodom, i metodom određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti, FRAP metodom. Prema rezultatima DPPH metode svi uzorci hlapljivih spojeva, osim pentan/eterskog ekstrakta jednog uzorka meda, pokazuju dobru antiradikalsku aktivnost. Također, svi uzorci hlapljivih spojeva, osim istog pentan/eterskog ekstrakta, pokazuju redukcijski potencijal koji je određen FRAP metodom. Rezultati određivanja antiradikalske aktivnosti dobiveni DPPH metodom u skladu su s rezultatima određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti dobivenim FRAP metodom.
med planinskog vriska, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija (USE), antioksidacijska aktivnost, DPPH metoda, FRAP metoda
nije evidentirano
engleski
Antioxidant potential of volatile compounds of mountain savory honey
nije evidentirano
mountain savory honey, volatile compounds, ultrasound assisted solvent extraction, antioxidant activity, DPPH method, FRAP method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split