Med mandarine: profil hlapljivih spojeva i antioksidacijski potencijal (CROSBI ID 437808)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marević, Martina
Radonić, Ani
hrvatski
Med mandarine: profil hlapljivih spojeva i antioksidacijski potencijal
U radu odreñen je profil hlapljivih spojeva monoflornog meda mandarine hrvatskog podrijetla (delta rijeke Neretve). Korištene su dvije metode izolacije hlapljivih spojeva, ultrazvučna ekstrakcija organskim otapalom (USE) i ekstrakcija na čvrstoj fazi (SPE). Nakon analize vezanim sustavom plinska kromatografija-spektroskopija masa (GC-MS) svih dobivenih ekstrakata hlapljivih spojeva, kvalitativno i kvantitativno slični uzorci su združeni i svedeni na dva uzorka hlapljivih spojeva: pentan-dietil-eterski i diklormetanski ekstrakt. GC-MS analizom u oba uzorka identificirana su 33 spoja. U pentan-dietil-eterskom ekstraktu najzastupljeniji su „masni“ alkoholi i masne kiseline, a kvantitativno značajni sastojci su alkaloid kofein, karakterističan sastojak meda raznih citrusa, te indol i njegovi derivati. Diklormetanski ekstrakt je kvalitativno sličan pentan-dietil-eterskom ekstraktu. Glavna razlika je u sadržaju kofeina koji je glavni sastojak ovog ekstrakta. U oba ekstrakta identificiran je metil-antranilat koji se smatra specifičnim biomarkerom raznih vrsta meda citrusa. U radu je odreñena antioksidacijska aktivnost meda, izoliranih ekstrakata meda te kofeina, dvjema metodama, metodom odreñivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti, FRAP metodom, i metodom odreñivanja antiradikalske aktivnost, DPPH metodom. Rezultati dobiveni ovim metodama su pokazali da oba ekstrakta meda mandarine pokazuju dobru antioksidacijsku aktivnost, ali ipak pentan-dietil-eterski ekstrakt ima veću ukupnu antioksidacijsku aktivnost od diklormetanskog ekstrakta. S druge strane med mandarine i čisti spoj kofein, prema rezultatima dobivenim FRAP i DPPH metodom, gotovo da i nemaju antioksidacijsko djelovanje. Rezultati istraživanja antioksidacijske aktivnosti dobiveni FRAP i DPPH metodom su u korelaciji, tj. obje metode su pogodne za odreñivanje antioksidacijske aktivnosti meda i hlapljivih spojeva izoliranih iz meda.
med mandarine, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija (USE), ekstrakcija na čvrstoj fazi (SPE), antioksidacijski potencijal, DPPH metoda, FRAP metoda
nije evidentirano
engleski
Mandarin honey: volatile compounds profile and antioxidant potential
nije evidentirano
mandarin honey, volatile compounds, ultrasound assisted solvent extraction (USE), solid phase extraction (SPE), antioxidant potential, DPPH method, FRAP method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
17.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split