KVALITETA MESA SVINJA RAZLIČITIH SUSTAVA DRŽANJA (CROSBI ID 437805)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petranović, Zinka
Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav
hrvatski
KVALITETA MESA SVINJA RAZLIČITIH SUSTAVA DRŽANJA
Svinjsko se meso nalazi na prvom mjestu u strukturi potrošnje u Republici Hrvatskoj. Ono je bogato bjelančevinama, sadrži sve esencijalne i uvjetno esencijalne masne kiseline te predstavlja izvor vitamina i minerala. Svinje se u današnje vrijeme najviše uzgajaju u intenzivnim sustavima proizvodnje zbog velike potrebe za njihovim krajnjim proizvodima. U takvim tipovima proizvodnje često puta njihova dobrobiti nije zadovoljena ili je zanemarena. Cilj je ovoga diplomskog rada stoga bio procijeniti kvalitetu mesa svinja u različitim sustavima držanja uz istodobnu procjenu dobrobiti na farmama. Za potrebe rada korišteno je po 5 uzoraka sa svake od 3 farme. Na navedenim farmama uzgajaju se bijele križane svinje. Dobrobit je procjenjivana prema Welfare Quality® protokolu te je najbolje ocijenjena na farmi 2, a najlošije na farmi 3. Količina vode u uzorcima kretala se od 74.39 % do 75.50 %, masti od 1.91 % do 5.16 %, količina bjelančevina od 18.10 % do 21.10 %, a pepela od 1.09 % do 1.28 % u svih 15 uzoraka. Također je pretraživan i masnokiselinski sastav, a ukupni rezultati istraživanja sugeriraju kako je dobrobit svinja na farmama povezana s kvalitetom mesa.
svinjsko meso, dobrobit, kvaliteta
nije evidentirano
engleski
QUALITY OF PIG MEAT IN DIFFERENT SYSTEMS OF PRODUCTION
nije evidentirano
pork, welfare, quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
10.12.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb